Mali'de Ensaruddin örgütünün ateşkesi kabul ettiği iddiası

Mali'de Ensaruddin örgütünün ateşkesi kabul ettiği iddiası

İslami Mağrip El Kaidesi'ne bağlı Ensaruddin örgütünün ülkede düzenledikleri saldırılara son vereceğini açıkladığı ileri sürüldü

BAMAKO (AA) - Mali'nin kuzeyinde saldırılar düzenleyen Ensaruddin örgütünün ateşkesi kabul ettiği iddia edildi.

Ulusal basında yer alan bazı haberlere göre, Ensaruddin örgütünün lideri Iyad Ag Ghali, Mali Yüksek İslam Konseyinin (HCI) ateşkes çağrısına olumlu yanıt verdi.

Ag Ghali'nin, HCI Başkanı Mahmut Dicko'ya bir süre önce ilettiği yazılı mesajda, "Ülkenin kuzeyi başta olmak üzere Mali'nin tüm bölgelerinde düzenlediğimiz saldırılara son vereceğiz." ifadesini kullandığı iddia edildi.

Öte yandan Ag Ghali'nin mesajında, şeriatın ülke çapında uygulanması gerektiği konusunda görüş belirttiği de ileri sürüldü.

HCI Başkanı Dicko ise resmi yetkililerle görüştükten sonra haberlere ilişkin açıklama yapacağını duyurdu.

Bazı gözlemciler ise Ensaruddin'in ateşkesi kabul etmesinin dikkatli değerlendirilmesi gereken bir karar olduğunu vurgulayarak, bu kararın, örgütün güç kaybetmesi nedeniyle alınmış olabileceği uyarısında bulundu.

Batı Afrika ülkelerinden Mali'de, ayrılıkçı Azavad Hareketleri Koordinasyonuna (CMA) bağlı Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA), kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından başkent Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Ülkede çok sayıda kişinin ölümüne neden olan terör örgütü İslami Mağrip El Kaidesi'ne (AQMI) bağlı Ensaruddin, geçen yıl gerçekleştirilen, ülkenin kuzeyindeki silahlı gruplar ile hükümet arasındaki çatışmalara son vermek amacıyla CMA'nın da imzaladığı barış anlaşmasının görüşmelerine çağrılmamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :