Malazgirt Zaferi'nin 945. yıl dönümü

Malazgirt Zaferi'nin 945. yıl dönümü

Türklerin Anadolu'ya girişini sağlayan Malazgirt Zaferi'nin 945. yıl dönümü, Muş'un Malazgirt ilçesinde kutlandı- Tören alanına gelen temsili Sultan Alparslan ve askerleri, kentin anahtarını Muş Valisi Yavuz'a teslim etti - Vali Yavuz: - "15 Temmuz'da Tü

MUŞ (AA) - Malazgirt Zaferi'nin 945. yıl dönümü, Malazgirt ilçesinde düzenlenen törenle kutlandı.

Malazgirt Hükümet Konağı önündeki Atatürk anıtına çelenk bırakılmasıyla başlayan kutlamalar, kortej yürüyüşüyle devam etti.

Muş Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Muş Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Sönmez, İl Emniyet Müdürü Ahmet Cemal Çalışkan, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Malazgirt Kaymakamı Soner Kırlı, Korkut Kaymakamı Abdulgani Mağ, AK Parti İl Başkanı Namık Ergün, kamu kurum amirleri ve vatandaşlar, Elazığ Belediyesi Mehteran Takımı, Atlı Kırgız Birliği ve 200 metrelik dev Türk Bayrağı eşliğinde, Malazgirt Zafer Anıtı'nın bulunduğu alana yürüdü.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam eden törende, müftülüğe bağlı Kuran kurslarında okunan 248 hatim, 15 Temmuz şehitlerinin ruhuna bağışlandı.

Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından gönderilen kutlama mesajları okundu.

Muş Valisi Seddar Yavuz, burada yaptığı konuşmada, Malazgirt Zaferi'nin herkes için kutlu bir yürüyüşün başladığı gün olduğunu söyledi.

Malazgirt Zaferi'ni tarihteki diğer zaferlerden ayıran en önemli özelliğin "milletin kutlu yürüyüşü" olması olduğunu ifade eden Yavuz, şöyle konuştu:

"Anadolu, Malazgirt Zaferi ile bize vatan olmaya başlamış, milletimizin tarihi yürüyüşünü ve ilerleyişini hızlandırmıştır. Bin yıldır vatan toprağı olan, kıyamete kadar vatan toprağı kalacak Anadolu'nun kilidi açılmıştır. Bu zaferden sonra zulmün yerini adalet, düşmanlığın yerini kardeşlik, kinin yerini sevgi almıştır. Malazgirt ruhu bizleri birbirimize sıkı sıkı bağlayan çok güçlü bir bağ olmuştur." diye konuştu.

- "Malazgirt ruhuyla darbeye karşı durdu"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Vali Yavuz, milletin kendisini tarihten silmek isteyen yedi düvele karşı Malazgirt ruhuyla direndiğini kaydetti.

Türk milletinin dünya tarihinde emsali görülmemiş bir kurtuluş destanı yazdığını anlatan Yavuz, şunları kaydetti:

"15 Temmuz'da Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızmış emperyalist güçlerin uşağı hain Fetullahçı Terör Örgütü'nün asker kılığı giymiş teröristlerinin darbe girişimi karşısında, tıpkı Çanakkale'de, Dumlupınar'da, Sakarya'da olduğu gibi yüreği iman dolu insanımız Malazgirt ruhuyla tanklara toplara gövdesini siper etmiştir. Bu darbe girişimi, milletimizin Malazgirt Zaferi ruhunu kaybetmediğini tüm dünya göstermiş şan şeref dolu tarihine bir destan daha yazdırdı. 1071'de Allah'u ekber nidalarıyla buluşan bu topraklar hep Kubbet-ül İslam olmuştur. Bu topraklarda hüküm süren milletimiz bin yıldır dünyaya adaleti, hakkı hukuku haykırmıştır."

- "Allah bizden yana olacaktır"

AK Parti Muş Milletvekili Şimşek de 945 yıl önce Sultan Alparslan'ın büyük Bizans ordusuna karşı büyük bir zafer kazandığını anımsattı.

"O günden bu yana ayrılmadık, bundan sonra da ayrılmayacağız. O gün az olan sayımızı bugün 80 milyon insanla daha güçlü bir şekilde yükseltiyoruz" diyen Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu ülkenin çocuğuyuz, hamd ediyoruz ki bu ülkede yaşıyoruz, bundan sonra da yaşamaya devam edeceğiz. Allah bizden yana olacaktır. Çok talihsiz olaylar yaşadık, ama inancımız tamdır ki hiçbir zaman yenilmedik ve yenilmeyeceğiz. 15 Temmuz başarılı olsaydı bugün ülkemiz olmayacaktı, insanlarımızın kanı akacaktı. Şükürler olsun ki vatandaşlarımızın dirayetiyle bu girişim boşa çıktı."

Elazığ Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterisinin ardından alana gelen temsili Sultan Alparslan ve askerleri kentin anahtarını Muş Valisi Yavuz'a teslim etti.

Tören, Kırgız Pamir Derneği'nin geleneksel halk oyunları ve Azerbaycan Halk Dansları Topluluğu'nun gösterisiyle sona erdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :