Malatya'daki darbe girişimi davası
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili tutuklu yargılanan dönemin 2. Ordu Kurmay Başkanı Angun, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki savunmasında, kriz merkezinde olabilseydi darbe girişimini bastırmada daha etkili olabileceğini iddia etti- Angun:- "B
MALATYA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili tutuklanan dönemin 2. Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki savunmasında, "Ben kriz merkezinde olsaydım daha başarılı olurduk diye düşünüyorum. Karargahın her tarafını çok iyi bilirim, operasyonu bizzat yönetir gerekirse şehit olmaya razıydım. Ama karargahta bir tabanca ve 5 mermi ile bu işi tek yapamam. Dışarıda olsaydım 1 saat içerisinde bu operasyon biterdi." iddiasında bulundu.
Angun, Yakınca Spor Salonunda görülen duruşmadaki savunmasında, darbe girişiminde karargaha gittiğinde yaşanan gelişmeleri anbean Malatya Valisi Mustafa Toprak'a ilettiğini savundu.
Darbe girişimini engellemek için dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin odasında çalıştıklarını ancak planladıkları her şeyden darbecilerin haberdar olduğunu ileri süren Angun, şu iddialarda bulundu:
"Albay Bahadır'ın (Erdemli) odaya gelip aleyhimize çalıştığını anladım. Bu süre zarfında kendisine 3 sefer silah çekilen bir kişinin bunlarla birlikte olmayacağı açıktır. Bütün gelişmeler ifade tutanaklarında yer almaktadır. Bana karşı yapılanların, kendilerine karşı yapacaklarımı gördükleri için olduğunu düşünüyorum. Yoğun ateş sesleri geldiği saatlerde ellerim kelepçeliydi. Disiplinin ve bozulan emir komutanın düzelmesi için çalışmam silah tesisiyle engelleniyor. Bütün olaylar, deliller ve ifadelerle sabittir. İsmim bir listeye rızam dışında, açıkça art niyetle yazılmıştır. Bu terör örgütüyle bir bağım olmamıştır. Teknik araştırmada bir suçum olmadığı belirlenmiştir.''
Angun, darbe girişimi sürecinde davet edilmiş olsaydı olaylara çok etkin bir şekilde önlem alabileceğini ileri sürerek, "Ben kriz merkezinde olsaydım daha başarılı olurduk diye düşünüyorum. Karargahın her tarafını çok iyi bilirim, operasyonu bizzat yönetirdim. Gerekirse şehit olmaya razıydım ama karargahta bir tabanca ve 5 mermi ile bu işi tek yapamam. Dışarıda olsaydım 1 saat içerisinde bu operasyon biterdi. Kriz merkezinde bulunmayı gönülden isterdim. Adaletin yerini bulacağını ümit ediyorum." diye konuştu.
Mahkeme Başkanı Vedat Koç'un yıllık izninin hangi tarihler arasında olduğunu sorması üzerine Angun, 16-28 Temmuz arasında izne çıkmayı planladığını belirtti.
Koç'un "01-20 Temmuz'da planlanmış bir iznin var mıydı?" sorusu üzerine ise Angun, ''Bu bir planlama faktörüdür. Gelişmelere göre bunlar değişim gösterebilir. Bizde ordu komutanı hariç 4 general daha var. Benim dışımda 3 generalden biri her akşam görev yapar. Bundan dolayı önceden bir planlama yaparız." dedi.
İzne ayrılırken ordu komutanına yazılı bir dilekçe verilip verilmediğinin sorulması üzerine Angun, böyle bir dilekçe olmadığı, sadece izin kağıdının götürüldüğünü ileri sürdü.
Sıkı yönetim komutanı olduğu listeden ne zaman haberinin olduğu yönündeki soru üzerine de Angun, ''Sayın başkan yaklaşık 00.15 civarlarında görüyorum. Emir geldiğinden hiç haberim yok. Hiçbir bilgi gelmemişti bana.'' iddiasında bulundu.
Mahkeme Başkanı Vedat Koç’un "36 yıllık bir meslek deneyiminizin olduğunu söylediniz. Darbeye teşebbüs eden FETÖ diye bir grup var, ordu içinde bunları fark etmediniz mi? Herhangi bir önlem almadınız mı?" sorusuna Angun, "Benim bulunduğum ortamda siyaset konuşulmaz. Ben bu konuda emir verdim. Karargahta subay, astsubay ve sivil personellerle toplantılar yaptım. Yaptığım çalışmalarda herhangi bir tespitim olmadı. Hiçbir şekilde en ufak bir emare tespit etmiş değilim." yanıtını verdi.
Bir avukatın "Makam odasında silahlarını aldığınız Albay Bahadır Erdemli ve Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili'yi neden derdest etmediniz" sorusuna Angun, "Affedersiniz, çamaşır lastiğiyle mi bağlayacaktım?" dedi.
Angun, cezaevine girerken dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti ile aralarında bir konuşma geçmediğini de iddia etti.
Avni Angun, daha sonra sanık avukatlarının sorularını yanıtladı.
Duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.
Mahkemeye getirilen, aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Huduti ile 2. Ordu Kurmay Başkanı Angun'un da bulunduğu tutuklu 10 sanık, elleri kelepçelenerek duruşmanın görüldüğü salondan çıkarıldı.
Jandarma eşliğinde araçlara bindirilen tutuklu sanıklar, cezaevine götürüldü.
AA
Kaynak: