Makinesiz yaşama 17 ay sonra "merhaba"

Makinesiz yaşama 17 ay sonra "merhaba"

İzmirli bilgisayar teknikeri 33 yaşındaki Oktay Kaçmaz, 17 ay yapay kalple yaşadıktan sonra umutlar tükenmek üzereyken bağışlanan kalple yaşama döndü

İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - İzmirli bilgisayar teknikeri 33 yaşındaki Oktay Kaçmaz, 17 ay yapay kalple yaşadıktan sonra umutlar tükenmek üzereyken bağışlanan kalple yaşama döndü. 

Kaçmaz, tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde AA muhabirine kalp hastalığını, yapay kalple geçen aylarını ve yeni yaşamına organ nakliyle kavuşmasını anlattı.

Üst solunum yolu ve zatürre hastalığının ardından kalbinden rahatsızlandığını dile getiren Oktay Kaçmaz, 2006 yılında doktorlar tarafından kendisine DKMP (Kalp kasının kasılmaması) teşhisi konulduğunu belirtti.

Hastanelerde 6 yıllık kontrol ve tedaviden sonra artık kalbinin iflas aşamasına geldiğini söyleyen Kaçmaz, 2012 yılının Kasım ayında yattığı ameliyat masasından yapay kalple kalktığını dile getirdi. 

- Yapay kalple geçen 17 ay

Yapay kalple yaşamanın zorlukları bulunduğunu, yemekten banyoya kadar hayatının her aşamasında dikkatli olmak zorunda kaldığını söyleyen Oktay Kaçmaz, "Ben çok zor günler yaşadım, ölüme çok yaklaştım, biliyorum bir adım kalmıştı. Her ayrıntıya önem vermek zorundaydım ama umudu kaybetmemek gerekiyordu. Umut her şeyin başı. Ben de kaybetmedim" dedi.

Doktorlarının ve yakın çevresinin yavaş yavaş umudunu kaybettiği ve durumunun gittikçe ağırlaştığını dile getiren Oktay Kaçmaz, arkadaşlarıyla maç seyrettiği bir akşam Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi'nden gelen telefon üzerine hastaneye gittiklerini ifade etti.

Nakil için davet edildiği anı hep hayal ettiğini ve hayal ettikçe heyecanlandığını anlatan Kaçmaz, "Hastaneye gittik ve testler yapıldı. Bana nakledilen kalbin sahibi 16 yaşındaydı ve bir trafik kazası geçirdikten sonra beyin ölümü gerçekleşmişti. Organlarını bağışlayan ailesine şimdi ne desem az gelir, onlara minnettarım. Kalbimin sahibine de rahmet diliyorum" dedi.

Nakilden sonra daha duygusal bir insan olduğunu ifade eden Kaçmaz, şöyle konuştu:

"Çünkü sizin kalbinizi çıkarıp başkasının kalbini takıyorlar. Çok hatalar yapmıştım, şimdi yapmam. Artık sigara da alkol de kullanmam. İnşallah güzel bir hayatım olur, ben de evlenirim."

- Annesinin mutluluk gözyaşı

Oktay Kaçmaz'ın annesi Sabahat Kaçmaz ise oğlunun ansızın hastalandığını, yıllarının hep acı ve endişe içinde geçtiğini dile getirdi.

Ameliyat sonrası oğlunun iyileştiğini görünce hem mutluluktan hem de zorlukla geçirdiği yılların hüznünden gözyaşlarına hakim olamadığını belirten Kaçmaz, artık kötü günleri geride bıraktıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Mustafa Özbaran'ın başkanlığındaki ekiple nakil operasyonuna giren Dr. Çağatay Engin ise hastanın oldukça kötü durumda hastaneye geldiğini, ancak başarılı operasyon sonrası artık taburcu edileceğini kaydetti.

Organ bağışının her geçen gün daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Engin, "Mutlaka organlarımızı bağışlamak gerekiyor, bağışlanan organların yeni can olduğunu unutmamamız lazım" dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı