Makine sektörünün yeni yol haritası çizildi

Makine sektörünün yeni yol haritası çizildi

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Dalgakıran:- "Özellikle ileri teknolojili ülkelerdeki uygulamaları analiz ederek, bize çıktı sağlayabilecek adımları belirlemeye çalıştık. Gerek envanter gerekse strateji raporundan çıkan sonuçların sektörümüze önemli

İSTANBUL (AA) - Makine İhracatçıları Birliği ile Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED) ortaklığında "Makine Sektör Envanteri" ve "Makine Sektörü Makro Pazar Analizi, Mevcut Durum Değerlendirmesi, Strateji ve Uygulama Planı" yayımlandı.

Kurumlardan yapılan ortak açıklamada, envanter ve strateji raporlarından çıkan sonuçların; makine imalat sanayinin ihracata katkısı ile oluşturduğu istihdam ve katma değer bakımından stratejik sektörlerin başında geldiği aktarıldı.

Geçen yıl 13,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek ekonomiye hayat vermeyi başaran makinecilerin söz konusu iki rapora göre, Türkiye'de 200 bin kişilik bir istihdam olanağı oluşturduğu kaydedilen açıklamada, toplam imalat sanayinin oluşturduğu istihdamın yüzde 5,5'lik kısmını tek başına karşılayan makinecilerin, yüksek katma değer ve ihracat kapasitesiyle öne çıktığı dile getirildi.


- "Sonuçlar sektörümüze önemli bir yol haritası olacak"


Açıklamada görüşlerine yer verilen Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, Makine İhracatçıları Birliği ile MAKFED olarak sektörün birikimini konsolide ettiklerini, bu bilgiyi küresel ekonomik ve siyasi gelişmelerin ışığı altında yorumlayarak sektörün tüm paydaşlarının istifadesine sunduklarını belirterek, "İlki 2006 yılında yapılan sektör envanterimizi, daha geniş bir kapsamla, çoğu MAKFED üyesi 2 bin 500 firmanın katılımıyla yeniledik. Makine imalatında ileri teknolojili ülkelerdeki başarılı yöntem ve politikaları da içeren strateji raporu üzerinde de bir yıldan daha uzun süre çalıştık." değerlendirmesinde bulundu.

Sektörün rekabetçiliğini belirleyen etkileri bir arada ve birbiriyle etkileşim içinde ele almakta etkin bir araç olarak, bölgesel sektör analizi ve tasarımı çalışmalarında kullanılan elmas modeline başvurduklarını dile getiren Dalgakıran, "Özellikle ileri teknolojili ülkelerdeki uygulamaları analiz ederek, bize çıktı sağlayabilecek adımları belirlemeye çalıştık. Gerek envanter gerekse strateji raporundan çıkan sonuçların sektörümüze önemli bir yol haritası olacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

- Toplam kapasite kullanım oranı yüzde 75


Verilen bilgiye göre, envanter raporuna göre 2016 yılında toplam kapasite kullanım oranı yüzde 75 olarak gerçekleşen makine sektöründe bugüne kadar en az bir kez ihracat yapmış firmaların oranı yüzde 68. Her üç firmadan ikisinin ihracat gerçekleştirdiği sektörde ihracata devam etmeme nedenleri arasında gerçek alıcıya ulaşamama ve fiyat rekabeti sorunları öne çıkıyor.

Her 4 firmadan 1'inin Ar-Ge çalışmaları yaptığı makine sektöründe Ar-Ge harcamalarının toplam ciro içerisindeki payı yüzde 11. Sektörde Ar-Ge çalışması yürüten firmaların yarısının üniversitelerle de iş birlikleri var.

Bugüne kadar her 10 firmadan sadece üçünün devlet desteklerinden yararlandığı makine sektöründe en çok istihdam desteklerinden yararlanılıyor. Desteklere ilişkin dile getirilen şikayetler arasında, en çok vergi indirimi sağlanmaması, yeterince bilgilendirme yapılmaması ve bürokrasi fazlalığı öne çıkıyor. Her 10 ihracatçı firmadan 7'si, dış finansman ihtiyacı olmadığını belirtirken, firmalar finansman ihtiyacında daha çok özel bankalara başvuruyor.

"Makine Sektörü Makro Pazar Analizi, Mevcut Durum Değerlendirmesi, Strateji ve Uygulama Planı"na göre Türkiye'nin makine sektöründeki rekabetçiliğini artırabilmek için geliştirilen 15 öneri raporda şu şekilde sıralanıyor:

"Gelişen teknolojiler için strateji oluşturulması, piyasa denetim ve gözetim yapısının gözden geçirilmesi, sektörde kurumsallaşmanın artırılması, hedef pazar stratejisinin geliştirilmesi, hedef pazarlarda ajansların yaygınlaştırılması, üniversite iş birliklerinin yaygınlaştırılması, sektörel veri tabanının oluşturulması, genel teşvik yapısının gözden geçirilmesi, Ar-Ge teşvik yapısının gözden geçirilmesi, yerli ürünlerin kamu alımlarında desteklenmesi, finansman olanaklarının geliştirilmesi, eğitim altyapısının gözden geçirilmesi, kümelenme desteklerinin revize edilmesi, yabancı sermaye koşullarının iyileştirilmesi, güçlü bir yerli tedarik zincirinin oluşturulması."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :