"Makine sektörünün Almanya pazarını kaybetmeye niyeti yok"

"Makine sektörünün Almanya pazarını kaybetmeye niyeti yok"

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Dalgakıran: - "Almanya, bu yıl da makine ihracatında ilk sırada yer alıyor ve sektörümüzün bu ülkeye yaptığı ihracat eylül sonu itibarıyla yüzde 5,6 artışla 1,6 milyar dolara yükseldi. Almanya, dünya makine ticaretinin

İSTANBUL (AA) - Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, Almanya'nın bu yıl da makine ihracatında ilk sırada yer aldığını ve sektörün bu ülkeye yaptığı ihracatın eylül sonu itibarıyla yüzde 5,6 artışla 1,6 milyar dolara yükseldiğini belirterek, makinecilerin bu pazarı kaptırmaya niyeti olmadığını bildirdi.

Makine Tanıtım Grubu Başkanlığını da yürüten Dalgakıran, yaptığı yazılı açıklamada, yılın ilk 9 ayında toplam ihracatın kısmen düşmesine rağmen makine sektörünün ihracatının artışını sürdürdüğünü aktardı.

Sektörün, yılın ilk 9 ayında yüzde 1,8'lik artışla 9,9 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren Dalgakıran, toplam ihracat içindeki makinenin payının yüzde 10'a çıktığını kaydetti.

Dalgakıran, Almanya'nın bu yıl da makine ihracatında ilk sırada yer aldığını ve sektörün bu ülkeye yaptığı ihracatın eylül sonu itibarıyla yüzde 5,6 artışla 1,6 milyar dolara yükseldiğini belirterek, Almanya'nın dünya makine ticaretinin en önemli pazarı olduğunu ve makinecilerin bu pazarı kaptırmaya niyeti olmadığını vurguladı.

Geçen yıl 2 milyar doların üzerinde makine ihracatı gerçekleştirdikleri Almanya pazarında yaşanan sevkiyat problemlerinin de etkisiyle, temmuzda makine ihracatında bir önceki aya göre yüzde 25 dolayında bir düşüş yaşandığını hatırlatan Dalgakıran, bu oranın Türkiye'nin toplam temmuz ihracatındaki düşüşle aşağı yukarı aynı seviyede olduğu bilgisini verdi.

Dalgakıran, makine sektörünün, dünyanın en önemli makine pazarı Almanya ile ticari ilişkilerinin sekteye uğramasına izin verme lüksü olmadığını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu amaçla Almanya'ya yönelik tanıtım faaliyetleri kapsamında makine sektörü adına firma ziyaretleri gerçekleştiriyor, ilgili kamu kurumları ve sektörel derneklerle bir araya gelmeyi sürdürüyoruz. Özellikle 15 Temmuz sürecinde çok hızlı aksiyon aldık ve üretim, satın alma, mühendislik ve finansta karar verici pozisyonlarda çalışan sektör profesyonellerini Türkiye hakkında doğru bilgilendirmeye çalıştık. Sektörel önceliği olan prestijli yayınlarda verdiğimiz mesajlarda yaşanan sürecin ticari ilişkilerimiz üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını, Türkiye'deki ekonomik reformların hızını artırarak devam edeceğini, Türk-Alman işbirliğinin yoğunlaştırılması için daha fazla çalışmaya hevesli olduğumuzu vurguladık. Geldiğimiz noktada, temmuzdaki münferit düşüşü geride bırakmaktan ve Almanya'ya makine ihracatımızın yeniden yükselişe geçmesinden büyük mutluluk duyuyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :