Maket uçaklı eylem hazırlığındaki DEAŞ sanıklarının yargılandığı dava

Maket uçaklı eylem hazırlığındaki DEAŞ sanıklarının yargılandığı dava

Terör örgütü DEAŞ adına İstanbul'da sansasyonel eylem hazırlığında oldukları ve adreslerinde yapılan aramalarda bombalı saldırıda kullanılacağı değerlendirilen maket uçakların bulunduğu iddia edilen 5'i tutuklu 8 sanığın yargılanmasına devam edildi- Mahke

İSTANBUL (AA) - Terör örgütü DEAŞ adına İstanbul'da sansasyonel eylem hazırlığında oldukları ve adreslerinde yapılan aramalarda bombalı saldırıda kullanılacağı değerlendirilen maket uçakların bulunduğu iddia edilen 5'i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanık Zelimkhan Aslembekovitch Tsaysaev'in ev hapsi şartıyla tahliyesine hükmedildi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Bekkhan Alimkhanov, Zelimkhan Aslembekovitch Tsaysaev, Hassan Orstho, Salman Dakaev, Kyuri Khatsaev ile avukatları katıldı. Duruşmada 3 tutuksuz sanık da hazır bulundu.

Mahkemeye gelen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada, başka suçtan tutuklu yabancı uyruklu bir tanık dinlenildi.

Sanıklara, gelen evraklar, talepler ve tanığa ilişkin beyanları soruldu. Tutuklu sanıklar tek tek söz alarak, tahliye talebinde bulundu.

Cumhuriyet savcısı da mevcut delil durumu, sanıklara istenen ceza miktarı dikkate alınarak, tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Zelimkhan Aslembekovitch Tsaysaev'in, mevcut delil durumu, dosyaya gelen rapor dikkate alınarak, adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmasına karar verdi.

Adli kontrol kapsamında sanık Tsaysaev hakkında ev hapsi konulmasına hükmeden heyet, duruşmayı eksikliklerin giderilmesi amacıyla erteledi.

- İddianameden

İddianamede, "DEAŞ terör örgütüne üye olmak" suçundan yürütülen soruşturma kapsamında, sanık Fuat Güneş hakkında araştırma yapıldığı sırada, DEAŞ mensupları tarafından İstanbul'da düzenlenmesi planlanan bir saldırı kapsamında, kimliği belirlenemeyen bir telefon kullanıcısının Şanlıurfa'dan İstanbul'a silah transferi yaptığı ve bu işin içinde başka şahısların da bulunduğu bilgisinin alındığı anlatılıyor.

Bu kapsamda, çatışma bölgeleri ile bağlantılı şahısların faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik ve DEAŞ terör örgütüne mensup şahısların Türkiye'de yapabileceği sansasyonel eylemlerin önüne geçilmesi amacıyla soruşturmanın derinleştirildiği bilgisi verilen iddianamede, telefon numarasını kullandığı belirlenen sanık Zelimkhan Aslembekovitch Tsaysaev'nin söz konusu silah transferi ile ilgisinin olduğunun tespit edildiği aktarılıyor.

İddianamede, bunun üzerine Tsaysaev'in yaşadığı Beylikdüzü'ndeki adreste yapılan aramada, çok sayıda örgüte ait doküman, glock marka tabanca şarjörü, 16 fişek, canlı bomba eyleminde kullanıldığı değerlendirilen siyah renkli kemer, çatışma bölgelerine gönderileceği anlaşılan birçok askeri kamuflaj, bıçak, gaz tüpleri, su mataraları, piller, pusula ve fener gibi çeşitli malzemeler ele geçirildiği ve sanıklar Zukra Borchashvılı ve Aza Bepcahoba'nın yakalandığı kaydediliyor.

Şüpheli Fuat Güneş'in, Tuzla'daki ikametinde yapılan aramada, ele geçirilen hafıza kartında DEAŞ terör örgütünün eylem için kullandığı "TRUECRYPT" isimli kriptolama programının nasıl kullanılacağına dair talimatları içeren dosyalar bulunduğu ifade edilen iddianamede, sanık Bekham Alımkhanov'un üzerinde ele geçirilen telefonda DEAŞ'a ait olduğu anlaşılan cihadı öven marşlar, çatışma bölgelerinde çekilmiş fotoğrafların bulunduğu aktarılıyor.

- İnsansız hava aracı ile saldırı planı

İddianamede, sanıkların ikametlerinde yapılan aramalarda çatışma bölgelerine gönderilmek üzere birçok askeri malzemenin ele geçirildiği, ayrıca 2 insansız hava aracı ile bu hava araçlarına ait malzemeler elde edildiği belirtiliyor.

İddianamede, konuyla ilgili yapılan araştırmada DEAŞ'ın maket uçaklarla Türkiye'ye bombalı saldırı yapacağı, bu uçaklarla ilgili Türkiye'ye yönelik izleme ve keşif faaliyetlerinde bulunulduğu, uçakların sipariş usulü elde edildiği, bu uçakların 17-50 kilogram ağırlığında patlayıcı taşıma kapasitesinin olduğunun tespit edildiği, suç tarihi aralığında DEAŞ'ın Türkiye'ye eylem yapmak için 25 kişilik eğitimli bir timi hazır beklettiği bilgisine ulaşıldığı vurgulanıyor.

Sanıkların bu kapsamda, DEAŞ terör örgütü adına faaliyette bulundukları ve böylelikle "DEAŞ terör örgütüne üye olma" suçunu işlediklerinin anlaşıldığı belirtilen iddianamede, sanıkların 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

- Davanın geçmişi

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Fuat Güneş'in diğer sanıklarla hukuki ve fiili irtibatı bulunmadığı gerekçesiyle hakkındaki davanın ayrılarak yeni esas üzerinden yürütülmesine karar vermişti.

Diğer sanıklar Bekham Alımkhanov, Zelimkhan Aslembekovitch Tsaysaev, Aza Bepcahoba, Zukra Borchashvılı, Fatma Altıntaş, Hassan Orstho, Salman Dakaev, Kyuri Khatsaev'in Bakırköy, Beylikdüzü ve Zeytinburnu'nda yakalandığını belirten mahkeme heyeti, bu sanıklarla ilgili dosyada yetkisizlik kararı vererek yargılamalarının yapılması için dosyanın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetmişti.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi de yetkisizlik kararı vererek dosyayı İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :