Makedonya'nın ilk Türkçe eğitim veren üniversitesi açıldı

Makedonya'nın ilk Türkçe eğitim veren üniversitesi açıldı

Uluslararası Vizyon Üniversitesi, Gostivar şehrinde, Makedonya Türklerinin milli bayramı Türkçe Eğitim Bayramı'nda açıldı

GOSTİVAR (AA) - Makedonya'nın Türkçe eğitim veren ilk üniversitesi olma özelliğini taşıyan Uluslararası Vizyon Üniversitesi, ülkenin kuzeybatısındaki Gostivar şehrinde, Makedonya Türklerinin milli bayramı Türkçe Eğitim Bayramı'nda açıldı.

Törene, Makedonya'nın Türk kökenli Devlet Bakanı Furkan Çako, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı Kenan Hasipi, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Makedonya ve Türkiye'den rektörler, iş adamları ve diğer davetliler katıldı.

Büyükelçi Şölendil, burada yaptığı konuşmada, yeni üniversitenin iki ülke toplumları arasındaki tarihten gelen kardeşlik ve dostluğu daha da pekiştirecek bir eğitim kurumu olacağını söyledi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de Balkanlar'da bir üniversitenin Türkçe eğitim vermesinin önemine dikkati çekerek, bu üniversitede eğitim verenlerin ve eğitim alıp mezun olanların Balkanlar'da yeni bir medeniyetin temelini atacağını ifade etti.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ise üniversitenin bölgedeki büyük bir eksikliği gidereceğini, burada Türkçe eğitim veren bir üniversitenin açılmasının büyük bir kültürel zenginlik olduğunu kaydetti.

Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca da Makedonya Türklerinin milli bayramı olan Türkçe Eğitim Bayramı'nda üniversitenin açılışını yapmaktan dolayı mutlu olduklarını, üniversitenin Gostivar, Vrapçişte ve Banisalı aydın ve iş adamlarının girişimleri ve katkılarıyla kurulduğunu bildirdi.

Bu arada, konuşmalar öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin gönderdiği tebrik mesajı da okundu.

Eğitim dili Türkçe olan beş fakülteden oluşan Uluslararası Vizyon Üniversitesinde, Makedonya Cumhuriyeti Yüksek Öğrenim Kanunu'na istinaden, derslerin yüzde 15'i Makedonca, yüzde 15'i ise İngilizce olarak işlenecek. Üniversitede hukuk, ekonomi, mimarlık, bilişim ve sosyal bilimler fakülteleri bulunuyor.

Öğrenci kabulüne15 Nisan 2015'te başlanacak üniversitede ilk akademik yıl 15 Ekim 2015'te açılacak. 

Öte yandan, Uluslararası Vizyon Üniversitesiyle Makedonya'daki üniversite sayısı 23'e yükseldi.

Kaynak:Haber Kaynağı