Makedonyalı şarkiyatçı Kaleshi Kosova'da anıldı

Makedonyalı şarkiyatçı Kaleshi Kosova'da anıldı

PRİŞTİNE (AA) - Kosova'nın başkenti Priştine'de, Arnavut asıllı Makedonyalı şarkiyatçı Hasan Kaleshi'nin ölümünün 40. yıl dönümü kapsamında...

PRİŞTİNE (AA) - Kosova'nın başkenti Priştine'de, Arnavut asıllı Makedonyalı şarkiyatçı Hasan Kaleshi'nin ölümünün 40. yıl dönümü kapsamında "Hasan Kaleshi'nin bilimsel faaliyetleri" konulu konferans düzenlendi.

Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezi ve Ankara Atatürk Kültür Merkezi işbirliğinde Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi'nde düzenlenen konferansa, Türkiye'nin yanı sıra Kosova, Arnavutluk, Makedonya, Avusturya ve Almanya'dan çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

Priştine Türk Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Ülker, açılışta yaptığı konuşmada, konferansta Kaleshi'nin faaliyetlerinin ele alınacağını ifade ederek, ''Yunus Emre Enstitüsü olarak bu tarz etkinliklere işbirliği sağlayarak ortak kültür ve toplumsal değer konularında bilgi sunmak istediğimizi belirtmek isterim." dedi.

Yunus Emre Enstitüsünün dünyanın birçok ülkesinde farklı alanlarda işbirliği sağladığına işaret eden Ülker, bu bağlamda Hz. Muhammed'in "İlim Çin'de de olsa gidip alınız." sözlerini anımsattı.

Organizasyon Komitesi Başkanı İsa Memishi de Kaleshi'nin dil bilimi, felsefe ve edebiyat gibi birçok alanda faaliyet gösterdiğini belirterek, Kaleshi'nin farklı alanlarda yüzlerce eser bıraktığını söyledi.

Kaleshi'nin kardeşi Ömer Kaleshi, konferansın düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezi temsilcilerine teşekkür etti.

Konferans kapsamında Kaleshi'nin faaliyetlerinin ele alınacağı üç ayrı oturum düzenlenecek.

1922'de doğan Kaleshi, başta Arap ve Türk edebiyatından hikaye ve şiir tercümeleri olmak üzere Türk kültürü ve İslam medeniyeti, Türk dili, Türk edebiyatı ve Türk tarihi alanlarında eserler bıraktı. Kaleshi, 1976 yıllında hayatını kaybetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :