Makedonya'daki Türkler 6 asırdır kimliklerini koruyor

Makedonya'daki Türkler 6 asırdır kimliklerini koruyor

Osmanlı döneminde Konya-Karaman yöresinden Makedonya'ya yerleşen Yörükler, 6 asırdır kimliklerini ve kültürlerini koruyarak yaşamaya devam ediyor- Türk öğretmen Yılmaz Şeref:- "Türklerin bizi unutmamalarından son derece mutluyuz. Bizi düşünmeniz, şahsım v

İSTANBUL/ÜSKÜP - (AA) - SEFA MUTLU - Üsküp doğumlu şair Yahya Kemal Beyatlı'nın "Üsküp ki Yıldırım Beyazıd Han diyarıdır. Evlad-ı Fatihan'a onun yadigarıdır. Vaktiyle öz vatanda bizimken, bugün niçin Üsküp bizim değil? Bunu duydum, için için" diyerek anlattığı coğrafyada Osmanlı izleri ve eserleri hala yaşıyor.

Osmanlı döneminde Konya-Karaman yöresinden Makedonya'ya yerleşen Yörükler, 6 asırdır Radovis bölgesinde Kocaali ve Alikoç köylerinde kimliklerini ve kültürlerini koruyarak yaşamaya devam ediyor. 

Özellikle doğu Makedonya, Üsküp ve Radovis'te yaşayan Türkler, 2002'deki sayıma göre ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 4'ünü oluşturuyor.

Yerel yönetimlerde iki dilli uygulamaya geçilebilmesi için gerekli olan yüzde 20 barajına 2002 nüfus sayımında yaklaşan Türkler, yüzde 17,4'te kaldı.

Geçen 13 yılda nüfus sayımı yapılmaması nedeniyle yüzde 20 barajını aştığı düşünülen Türkler, özellikle Radovis ve yoğunlukla yaşadıkları bölgelerde birçok haktan mahrum kalmaya devam ediyor.

Yerel ve ulusal siyasette katılım-temsil sıkıntısı yaşayan Yörükler, geçimlerini genellikle tütüncülükten sağlıyor. 

Yörükler son dönemde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) desteğiyle seracılık ve arıcılık faaliyetleri gerçekleştirirken, bu sayede göçün önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Su sıkıntısı yaşayan Türk köyleri için Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla çalışmalar yürüten TİKA, söz konusu iki köyün bu ihtiyacını yakın gelecekte çözmeyi planlıyor.

- Çocukların hayali Türkiye'de eğitim almak

Yörükler Türkiye'ye karşı büyük hasret ve sevgi duyarken, üniversite çağına gelen bütün çocukların hayali Türkiye'de eğitim almak.

Yaklaşık 70 öğrencisi bulunan Kocaali ve Alikoç İlkokulu öğretmenlerinden Yılmaz Şeref, Yörük köyleri ve okulları hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

Şeref, Türkiye'nin son dönemde Türk köylerine olan ilgisinden mutluluk duyduklarını söyledi. Atalarının Konya-Karaman bölgesinden Radovis'e geldiğini hatırlatan Şeref, "Burada yaklaşık 600 yıldır yaşamımızı devam ettiriyoruz. Buradaki iki köyde toplamda 800 kişi yaşıyor. Okulumuzda bu iki köyden öğrenciler bulunmaktadır. Şartlar zor olsa da burada eğitimlerini devam ettiriyorlar. Öğrenciler 5. sınıfa kadar burada eğitim alıyor, sonra Radovis merkezde okula devam ediyorlar" diye konuştu.

Türkiye'nin özellikle son yıllarda kendilerine destek olduğunu aktaran Şeref, "Türklerin bizi unutmamalarından son derece mutluyuz. Bizi düşünmeniz, şahsım ve öğrencilerim adına hepimizi gururlandırıyor" dedi.

Okulda eğitim alan ikinci sınıf öğrencisi Emin Yakup, derslerden memnun olduklarını belirterek, ezberlediği Türkçe şiiri okudu.

Beşinci sınıf öğrencisi Özcan Mehmet ise köyünü ve okulunu çok sevdiğini dile getirerek, "Buranın havası ve suyu çok iyi, isterim ki herkes köylerde yaşasın. Okulumu bitirdikten sonra öğretmen olmak ve köyümde eğitim vermek istiyorum. Türkiye'yi değil ama İstanbul'u biliyorum" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı