Makedonya'da "Uluslararası Sosyal Bilimler ve Toplum Konferansı"

Makedonya'da "Uluslararası Sosyal Bilimler ve Toplum Konferansı"

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Akgün:- "Balkanlar'daki eğitimde Türkiye Maarif Vakfı bir marka olarak herkes tarafından bilinen, güvenilen bir kurum haline gelecektir"

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'nın başkenti Üsküp'te "Uluslararası Sosyal Bilimler ve Toplum Konferansı" düzenlendi.

Üsküp'teki bir otelde Uluslararası Balkan Üniversitesi (IBU), Türkiye Maarif Vakfı (TMV) ve Halkbank iş birliğinde bu yıl 3'üncüsü düzenlenen konferansa, Makedonya'nın Türk kökenli Devlet Bakanı Adnan Kahil, AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, TMV Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara ile akademisyenler, öğrenciler ve diğer davetliler katıldı.

"Sürdürülebilir Kalkınma: Eğilimler ve Fırsatlar" konulu konferansta bir sunum yapan TMV Başkanı Akgün, bugünün en önemli konularının başında sürdürülebilir kalkınmada eğitimin rolü olduğunu söyledi.

Uluslararası platformlarda bu konunun en önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını aktaran Akgün, eğitimin içeriğinin hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerde gündemde kalmaya devam ettiğini vurguladı.

Akgün, Türkiye'nin son yıllarda özellikle ekonomik ve sosyal gelişme alanındaki yüksek performansıyla dünyada örnek ülkelerden birisi olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'deki eğitim alanında yapılan yatırımlar ve reformlarla, fiziki altyapıdan eğitimin içeriğine kadar yapılan yatırımlarda Türkiye'deki eğitim alanındaki gelişmeleri de tartışma imkanımız oldu. Aynı zamanda Türkiye, Maarif Vakfı gibi yeni kurmuş olduğu kurumlar vasıtasıyla uluslararası alanda da sürdürülebilir kalkınmaya eğitim yoluyla çok önemli katkılar vermektedir." dedi.

TMV olarak Makedonya'da farklı şehirlerde, farklı seviyelerde okullar açarak eğitim verme imkanlarının olacağını aktaran Akgün, "Zaten TMV'nin de kanunda verilen ana görevi Türkiye adına yurt dışında bu anlamda eğitim hizmetleri sunmasıdır. Biz de bu fonksiyonumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

- "TMV Balkanlar'da güvenilen kurum haline gelecektir"

Balkanlar'da geçen sene Kosova'da iki okul açtıklarını anımsatan Akgün, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Romanya'da da okullar açarak Balkanlar'daki varlıklarını güçlendireceklerini belirtti.

Akgün, "Bundan sonra Balkanlar'daki eğitimde Türkiye Maarif Vakfı bir marka olarak herkes tarafından bilinen, güvenilen bir kurum haline gelecektir." ifadelerini kullandı.

Üsküp Büyükelçisi Kara da vatandaşlara çocuklarını Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) iltisaklı okullardan almaları çağrısında bulunarak, velilerden çocuklarını devletin kurumu olan Türkiye Maarif Vakfı okullarına kaydettirmelerini istedi.

Başkent Üsküp ve Türk nüfusunun yoğun yaşadığı Gostivar'da bir anaokulunun ilerleyen günlerde açılışı için müjde aldıklarını aktaran Kara, "Sayın Cumhurbaşkanımızın buraya teşrifleriyle bu güzel okulların açılışını gerçekleştirmiş olacağız. Her birimizi bu konuda sorumluluk yüklenmeye davet ediyorum." dedi.

- "Gayemiz insan sevgisi ile büyüyen bir nesil yetiştirebilmek"

Konferansa panelist olarak katılan AK Parti Balıkesir Milletvekili Kırcı da Türkiye'nin tarihi ve coğrafi bağlarının çok yoğun olduğu Balkan bölgesine ilgisinin bugünle ibaret olmadığını dile getirerek, AK Parti hükümetlerinin kurulduğu günden bugüne burada çok yönlü bir çalışma yürüttüğüne değindi.

Eğitimin önemli olduğunun altını çizen Kırcı, "Savaşın hakim kılındığı dünyada, alabildiğine insanların birbirlerini öldürdüğü dünyada bunlarla savaşabilmenin tek yolu eğitimli insan nüfusunu arttırabilmek. Tüm bu eğitimleri verirken de insan sevgisi ile yetişen ve güzel duygularla büyüyen bir nesil yetiştirebilmek bizim gayemiz. Eğitim kurumlarımızı da Balkanlar'da olduğu gibi tüm dünyada bu amaçla canlandırmayı, çoğaltmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

IBU Rektörü Prof. Dr. İsmail Kocayusufoğlu ise konferans kapsamında sadece Balkanlar'dan değil, Mali, Pakistan, Polonya, Malta ve Fransa'dan akademisyenlerin sürdürülebilir gelişmeleri tartışacaklarını ifade etti.

6 Mayıs'a kadar sürecek konferans kapsamında eğitim, uluslararası ilişkiler ve ekonomi konulu paneller de düzenlenecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :