Makedonya'da dinler arası ilişkiler geliştirilecek

Makedonya'da dinler arası ilişkiler geliştirilecek

Başkent Üsküp'te, "İmam ya da papaz! Kim olursa olsun, sadece barış rolünde olsun!" sloganıyla hayata geçirilen projenin tanıtımı yapıldı

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'da dinler arası ilişkileri geliştirmek için "İmam ya da papaz! Kim olursa olsun, sadece barış rolünde olsun!" sloganıyla hayata geçirilen projenin tanıtımı Üsküp'te gerçekleştirildi.

Üsküp Müftülüğü ile Üsküp Piskoposluğunun işbirliğinde, İsviçre'nin Üsküp Büyükelçiliğinin desteğiyle hayata geçirilen projeyle, ülkede dinler arası ilişkilerin geliştirilmesi, gerginliklerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Projenin tanıtım toplantısına katılan Müslüman ve Ortodoks din adamları, ülkede son dönemde meydana gelen ve dinler arası gerginlik yaratan olayların siyasi çıkarlar için partiler tarafından organize edildiğini savundu.

Makedonya İslam Birliği adına etkinliğe katılan imam Fatmir Zaimi, Müslümanlar ve Ortodokslar arasında gerginliğe neden olan olayların, dinler arası anlaşmazlık olmadığını belirterek, bunların siyasi partiler arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklı olduğunu ifade etti.

Makedonya Ortodoks Kilisesi temsilcisi papaz İvica Todorov da dinine gerçekten saygı duyan insanların birbirine karşı hoşgörülü, anlayışlı ve saygılı olduğunu kaydetti.

Makedonya'nın daha ciddi bir adalete ihtiyacı olduğu söyleyen Todorov, "Aynı ülkede yaşıyoruz. Hükümette, bu ülkenin düzenlenmesinde etkili olması gereken her iki topluluğun temsilcileri var. Ülkedeki siyasi krizin, Müslüman ya da Hristiyanlardan kaynaklanmadığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Üsküp'ün Çayır ilçesinde, 14 Şubat'ta iktidar ortağı Arnavut partisi Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) temsilcileri tarafından Arnavutların milli simgesi olan çift başlı kartal heykelinin yerleştirilmesi tepkiye neden olmuştu. Bu olayın ardından Üsküp'ün Butel semtinde de 55 metre yüksekliğinde olması planlanan haçın temel atma töreni düzenlenmişti. Yaşanan bu gelişmeler, Müslümanlar ile Ortodokslar arasındaki gerilimin artmasına neden olmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :