Makedonya ve Sırbistan'daki kaçak göçmen krizi

Makedonya ve Sırbistan'daki kaçak göçmen krizi

Yunanistan-Makedonya sınırında kaçak göçmenler ve polis arasında arbede çıktı

GEVGELİ (AA) - Yunanistan-Makedonya sınırındaki kaçak göçmen yoğunluğu sınırda görev yapan Makedonya polisi ile göçmenler arasında arbede çıkmasına neden oldu.

Makedonya polisinin geçiş önceliğini çocuk, kadın ve yaşlılara vermek istemesi, sınırda uzun süredir bekleyen göçmenlerle polis arasında soruna neden oldu.

Polis, göçmenlerin yüzer kişilik gruplar halinde ülkeye girmesine izin verirken, kalabalık bir grup toplu halde sınırı geçme girişiminde bulundu. Bunun üzerine çıkan arbedede bazı göçmenler yaralandı.

Bölgedeki göçmenlere yardım eden Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden (BMMYK) Lorenzo Leonelli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günde 3 bin ila 3 bin 500 göçmenin Yunanistan'dan Makedonya'ya geçtiğini söyledi.

Sınırı geçen göçmenlerin yakındaki göçmen kabul merkezine geldiğini belirten Leonelli, burada yiyecek, içecek ve tıbbi yardımda bulunduklarını ifade etti.

Leonelli, sınırı geçen göçmenlere geçici sığınma izni verildiğini vurgulayarak "Bu iznin öncelikle kadın, çocuk ve yaşlılara verilmesi gerekiyor. Göçmenleri, polisle işbirliği yapmaya çağırıyoruz. Önümüzdeki günlerde göçmen sayısının artması bekleniyor" dedi.

Sınırı, yola birlikte çıktığı ailesinden önce geçen Suriyeli Sidra (16), üç gün önce Yunanistan'a vardıklarını ve yolculuklarının çok kötü geçtiğini söyledi.

Suriye'de gelecek görmediği için bu yolculuğa çıktığını anlatan Sidra, Almanya'ya gidip, elektronik mühendisliği okumak istediğini kaydetti.

Makedonya-Yunanistan sınırındaki göçmen yoğunluğu iki gündür devam ediyor. Aralarında bebeklerin ve yaşlıların da bulunduğu göçmenler, Makedonya'ya giriş yaptıktan sonra sınıra yakın bir noktada kurulan göçmen kabul merkezinde kayıt yaptırıp, tren ve otobüslerle Sırbistan sınırına yakın bir noktada bulunan Tabanovtse'ye, oradan da Sırbistan'a gidiyor.

- Sırbistan'daki durum

Makedonya-Sırbistan sınırında da yoğunluk her geçen gün artıyor.

Sırbistan'ın güneyindeki Miratovats'ta görevli Kızılhaç yetkilileri, dün öğleden sonra bin 500 göçmenin sınırdan geçtiğini, aralarında hasta ve engellilerin de olduğunu belirtti.

Sırbistan'a giren göçmenlerin büyük çoğunluğu otobüslerle Belgrad ve Macaristan sınırındaki Subotitsa'ya gidiyor.

Sırbistan'daki Sığınmacıları Koruma ve Yardım Merkezi, yıl başından bugüne kadar Sırbistan'dan 160 bine yakın göçmenin geçtiğini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı