Makedonya sınırındaki göçmenleri bekleyen üç senaryo

Makedonya sınırındaki göçmenleri bekleyen üç senaryo

Makedonya'nın Irak, Suriye ve Afganistan dışındaki ülkelerden gelenlere kapılarını kapatmasının ardından Yunanistan sınırında bekletilen ekonomik göçmenlerin, sınırın açılmaması durumunda farklı yollara yönelmesi bekleniyor- Uzmanlar, ne pahasına olursa o

ÜSKÜP (AA) - ADMİR FAZLAGİC - Makedonya'nın Irak, Suriye ve Afganistan dışındaki ülkelerden gelenlere kapılarını kapatmasının ardından Yunanistan sınırında bekletilen "ekonomik göçmenler" kapıların kendilerine açılması için eylem yapmaya devam etseler de hükümet bu kişileri ülkeye almama kararından geri adım atmıyor.

Makedonya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, sadece güvenlik nedeniyle ülkelerini terk edenlerin geçişlerine izin verileceği, ekonomik sebepler dolayısıyla gelenlerin ise ülkeye alınmayacakları ifade edilirken, Makedonya'nın ardından umuda yolculuktaki geçiş ülkelerinden olan Sırbistan ve Hırvatistan'da ekonomik göçmenlere kapılarını kapattı.

Uzmanlar, Yunanistan ile Makedonya arasında sıkışıp kalan ve ne pahasına olursa olsun ülkelerine geri dönmeyeceklerini her fırsata dile getiren ekonomik göçmenler için üç senaryo olduğu görüşünde birleşiyor. Makedonya'ya alınmayan bu göçmenler için olası senaryolar ise yasa dışı yollardan ülkeye girmeye başlamaları, rota değiştirmeleri ya da Yunanistan'a geri dönmeleri.

AA muhabirine açıklamada bulunan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Makedonya Temsilcisi Muhammed Arif, son dönemde kamuoyunda sıkça gündeme gelen "ekonomik göçmen" nitelendirmesine açıklık getirirken, bu kimselerin ekonomik nedenler yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanlar olduğunu söyledi.

Ekonomik göçmenlerin, ekonomik nedenler yüzünden artık ülkelerinde yaşayamadıkları ve başka bir yerde daha iyi bir hayat istediklerini ifade eden Arif, kendi ekonomik durumunu iyileştirmek için ülkesini terk eden herkesin bu statüde sayıldığını kaydetti.

Arif, Suriye, Irak ve Afganistan gibi çatışmaların sürdüğü ülkelerden gelen sığınmacıların sayısının ekonomik göçmenlerden çok daha fazla olduğuna işaret ederek, Makedonya'dan geçenlerin yüzde 70'inin çatışmaların yaşandığı ülkelerden geldiğini anımsattı.

Ekonomik göçmenler arasında da sadece ekonomik nedenlerden evlerini terk eden insanların olmadığını söyleyen Arif, özellikle İran, Pakistan, Mısır ve Cezayir gibi ülkelerden gelenler arasında siyasi farklılıklar nedeniyle bu ülkelerin hükümetleri tarafından sürülenlerin de olduğunu söyledi.

Makedonya'daki Genç Avukatlar Derneğinden Angel Koçev de kısıtlayıcı tedbirlerin yürürlüğe girdiği 19 Kasım'dan itibaren yaklaşık 20 bin sığınmacının Makedonya'dan geçtiğine işaret ederek, bu dönemde sığınma başvurusunda bulunan kişi sayısının da arttığını kaydetti.

Makedonya'nın ekonomik göçmenlere sınırlarını kapatmasının büyük sorunlar doğurabileceğini savunan Koçev, kışın da etkili olmaya başlamasıyla birlikte bu kişiler için barınaklara ihtiyaç duyulacağını sözlerine ekledi.

"Legis" adlı İnsani Yardım Kuruluşunun Üsküp temsilcisi Jasmin Recepi ise ekonomik göçmenlere kapıların kapalı kalması halinde bu kişiler hakkında üç olası senaryonun ortaya çıkabileceğini söyledi.

Yasal yollardan Makedonya'ya giremeyen göçmenlerin bunu yasa dışı yollardan yapmaya kalkışabileceğini savunan Recepi, "Geçişlerine izin verilmeyen bu kişiler, bir yolunu bulup sınırı geçeceklerdir. Olası senaryolardan bir diğeri de Yunanistan'a dönüp buradaki barınaklarda kalmak. Son olasılık ise rota değiştirmeleri. Bu kişiler Yunanistan'dan Arnavutluk'a doğru ilerleyip, Karadağ üzerinde Hırvatistan'a girmeyi deneyebilir.

Daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan sığınmacılar, deniz yoluyla geldikleri Yunanistan'dan Makedonya'ya, oradan da Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya koridorunu kullanarak hedefledikleri nihai ülkelere ulaşmaya çalışıyor.

Makedonya, Sırbistan ve Hırvatistan 19 Kasım'dan itibaren Suriye, Irak ve Afganistan'dan gelenleri "sığınmacı" olarak kabul edip geçişlerine izin verirken, diğer ülkelerden gelen ekonomik göçmenlerin ülkeye girmesine izin vermiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı