• BIST 89.270
  • Altın 146,921
  • Dolar 3,6543
  • Euro 3,9297
  • Konya 6 °C
  • Galatasaray FETÖ'cülerden temizlenmeli
  • Bugün seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır?
  • Selin Sayek Böke koalisyonları öve öve bitiremedi
  • Galatasaray FETÖ'cülerden temizlenmeli
  • Bugün seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır?
  • Selin Sayek Böke koalisyonları öve öve bitiremedi

Makarna sevmeyen var mı?

Ayşe Duran

Çocukların ve yetişkinlerin vazgeçilmez yemeği olan makarnayı pek sevmeyen yoktur. Domates soslu, peynirli, bolonez soslu, sebzeli gibi birçok çeşitlerle çeşitlendirilebilen makarnayı yapmak da çok basittir. Makarna, çalışan aileler ve özellikle de üniversite öğrencilerinin milli öğünüdür.

 

Makarna, irmik veya una yumurta karıştırılarak hazırlanmış türlü biçimlerdeki kuru hamur ve bu hamurdan yapılan yemektir. Makarna üretimi için buğday irmik haline getirilir, suyla karıştırılır ve şekil verilir. Makarna üretiminde kullanılan durum buğdayı, ekmeklik buğdaydan çok farklıdır. Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir. Makarna kompleks karbonhidrat grubundan olduğu için metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşür. Makarnanın kolayca hazmedilen bir besin olmasının da nedeni budur.

 

Sağlıklı bir öğün için kepekli makarnayı tercih edebilirsiniz. 1 porsiyon makarna en az 3 dilim ekmeğe eşdeğerdir. Makarna porsiyonlarına dikkat ederek, yağsız kıyma ya da peynir ilave ederek karbonhidrat, protein, yağ dengesine uygun sağlıklı bir makarnayı öğünlerinizde tüketebilirsiniz.

 

Sağlıklı Makarna Tarifi

2 kişilik

Malzemeler

300 gram brokoli

150 gram karnabahar

1 küçük boy kabak

100 gram fırınlanmış veya haşlanmış tavuk parçaları

250 gram tahıllı makarna

1 litre su

1 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

 

Tarif: Öncelikle makarnayı haşlamaya bırakın. Üzerine tuzu ve yağı da ilave edin. Ayrı bir tencerede brokoli, karnabahar ve kabağı haşlayın. Sebzeler haşlandıktan sonra minik minik doğrayın. Haşlanan makarnanızla birlikte sebze ve tavukları da karıştırın. Arzu ederseniz tavuk yerine 80 gram light ton balığı da tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun. 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim