Mağaradan kurtarılan çocuklardan ikisi ve antrenör devletsiz çıktı

Mağaradan kurtarılan çocuklardan ikisi ve antrenör devletsiz çıktı

Dünyanın gözünü kırpmadan izlediği mucizevi operasyonla gün ışığı gören üç kişiye, altı ay içinde vatandaşlık verilecek. Tayland'da yaklaşık yarım milyon insan kayıtlarda görünmüyor.

Tayland'ın kuzeyindeki Çiang Rai eyaletinde takım  halinde mahsur kaldıkları mağaradan tüm dünyanın takip ettiği operasyonla  kurtarılan 12 çocuktan 2'si ve antrenörlerinin devletsiz olduğu bildirildi.

Tayland haber sitesi The Nation'ın, İçişleri Bakanlığı ile Çocuk ve  Gençlik Dairesine dayandırdığı haberinde, çocuklardan Pornçai Kamluang ve Adul  Sam-on ile antrenörleri Ekapol Çanthawong'un devletsiz olduğu belirtildi.

Mağaradan kurtarılan 2 çocuk ve antrenörlerine 6 ay içinde vatandaşlık  verilebileceği ve yetkililerin bu sürece yardım edeceği kaydedildi.

Tayland'daki yaklaşık 500 bin devletsiz kişiden büyük bölümünün,  ulusal sınırların değiştiği veya vatandaşlık prosedürlerine sınırlı erişimin  bulunduğu ücra bölgelerden geldiği ifade ediliyor.

Vatandaşlık alma sürecinde kişinin Taylandlı bir ailenin çocuğu  olduğunu kanıtlaması gerekiyor.

11 ila 16 yaşlarındaki 12 çocuk ile 25 yaşındaki antrenörleri, 23  Haziran'da Tham Luang Nang Non Mağarası'na yaptıkları gezide mağara girişinin  sularla kapanmasının ardından mahsur kalmıştı.

Kayıp grup, mağarada 9 gün süren arama çalışmalarının ardından  bulunmuş ancak mağaranın bu bölümünün yağmur sularıyla dolması nedeniyle hemen  dışarı çıkarılamamıştı. 5 gün süren bekleyişin ardından kurtarma operasyonu  başlamış, ilk gün 4, ikinci gün 4 ve üçüncü gün ise 4 çocuk ve antrenör mağaradan  çıkarılmıştı.