Maden sektörü Konya'da toplandı

Maden sektörü Konya'da toplandı

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği organizatörlüğünde, Anadolu Selçuklu Mermer ve Madenciler Derneği(ASMAD) işbirliği ile 27 Kasım 2018 tarihinde Konya’da maden ve doğal taş sektörüne yönelik istişare toplantısı gerçekleştirildi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği organizatörlüğünde, Anadolu Selçuklu Mermer ve Madenciler Derneği(ASMAD) işbirliği ile 27 Kasım 2018 tarihinde Konya’da maden ve doğal taş sektörüne yönelik istişare toplantısı gerçekleştirildi. Sektör sorunları ve çözüm önerilerine yönelik olarak düzenlenen toplantıya İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın DİNÇER, İMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Hüsnü AYVACI, İMİB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Eyüp BATAL, İMMİB Genel Sekreter Yardımcısı Fatih ÖZER, Anadolu Selçuklu Mermer ve Madenciler Derneği Başkanı Yücel SEVİNÇ ve davet edilen firmalarımızdan 45 sektör temsilcisi katılım gösterdi.

secilen-fatihoncu.jpg

İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer’in madencilik sektöründe üretim aşamasından pazarlama aşamasına kadar yaşanan sorunlar hakkındaki açılış konuşmasının ardından toplantı başladı. Orman ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) izin süreçlerinin uzaması gibi madencilik sektörünü olumsuz etkileyen konulara değinerek yaşanan sorunların çözümü için ilgili Bakanlıklar ile görüşüldüğünü aktardı.  T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ile görüşmelerde bulunularak, karşılaşılan tüm sorunların iletildiğini ve çözüm önerilerinin sunulduğunu vurguladılar.

Başkan Dinçer konuşmasının devamında, Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirilen ihracatın düşmesi hususuna değinerek, pazar çeşitlendirmesine gidilmesi gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda İstanbul Maden İhracatçıları Birliği olarak ihracatımızda yeni pazarlara açılma hedefinde belirlenen ülkelere ikili görüşme programları düzenlenerek sektörel ticaret heyeti organizasyonları gerçekleştirildiğini de aktardı. Başkan Dinçer, İngiltere, Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Malezya ve Endonezya ülkelerine gerçekleştirilen ticaret heyeti organizasyonlarının başarılı geçtiğini ve şuan Kanada’da bir heyetimizin olduğunu vurgulayarak, üye firmalarımızın verimli iş görüşmeleri gerçekleştirdiklerini aktardı. 2019 yılında 15 – 20 ülkeye ticaret heyetleri gerçekleştirileceğini, Hindistan’a yılda 3 kez sektörel ticaret heyeti düzenleneceğini ve ilgili ülkeye katılım sağlayan firmanın yılda en fazla bir kez aynı ülke için ticaret heyetine katılım sağlayabileceğini aktardı. Blok ve kesilmiş ürün ihracatı gerçekleştirilebilecek ülkelere sektörel ticaret heyeti düzenleneceğini vurgulayan Başkan Dinçer, belirlenecek ülkelere göre Bakanlıkça verilen destekten yararlanılacağını söyledi ve ihracatçı firmalarımızın gerçekleştirdikleri ihracatın tamamını İMMİB üzerinden yapmaları şartıyla devlet desteğine ek Birliğimizin de %30 destek vereceğini ifade etti.

secilen-hasan-takavci.jpg

Başkan Dinçer, sektör istişare toplantısına katılım gösteren tüm katılımcılara teşekkür ederek fikir ve görüşlerin iletilmesi adına sözü katılımcılara bıraktı.

Anadolu Selçuklu Mermer ve Madenciler Derneği Başkanı  Yücel SEVİNÇ, konuşmalarında ülkemizin blok ve kesilmiş doğal taş ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, inşaat sektöründe de Çin Halk Cumhuriyeti’nin ilk sırada olduğunu ikinci sırada ise Türkiye’nin geldiğini aktardı. Uygulama olarak doğal taş sektöründe yer alan firmalar için iş kapısı açılması,  özellikle Türk doğal taşının kullanılması üzerine çalışmalar yapılması konusunda önerilerde bulundu. Başkan Dinçer, düzenlenecek ticaret heyeti organizasyonlarıyla doğal taş ihracatı yapan uygulamacı firmalarımızın ilgili ülkedeki iç mekan müteahhitleri ile bir araya geleceğini vurguladı. Uygulamacı firmaları bir araya getirerek uygulama yapan veya atölye tarzında işleme yapan firmalarımıza da fayda sağlayacağını ifade etti. İç piyasada da mimarlara yönelik Türk doğal taşının tanıtılması konusunda çalışmalar gerçekleştirildiğini, üniversitelerin mimarlık fakültelerinde her ay doğal taşın bilinirliğine ve kullanılabilir olmasına yönelik dersler verilmesini sağladıklarını aktardı.  Gerçekleştirilen doğal taş fuarlarına mimarların da davet edilmesini sağlayarak mimaride Türk doğal taşının kullanımını arttırmaya yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi. Mermerin iç piyasada kullanımının arttırılmasının mimarlar ile iletişimin arttırılmasına bağlı olduğunu vurguladı.

secilen-mukremin.jpg

Besmar Madencilik firmasından Ali BAĞCI söz alarak Türk doğal taş sektörünün 1997 senesindeki doğal taş miktarının düşük fakat değerinin yüksek olduğunu günümüzde ise miktarının fazla olmasına karşın değerinin düşük olduğuna dikkat çekti ve bu kapsamda ar-ge ekibi kurularak Türkiye’deki üretici ve pazarlamacı firmalar ile birlikte çalışarak daha farklı projeler üretmesi konusunda önerilerde bulundu. İMİB, Tümmer, Asmad’ın iş birliği yaparak bu konuda ortak çalışma yapmalarını talep etti.   Başkan Dinçer konu ile ilgili olarak devamlı olarak Türkiye’de farklı şehirlerde firmalar ile bir araya gelinerek, birim fiyatlardaki değişimler hakkında değerlendirme ve tespitlerin yapıldığını ifade etti.

ASMAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bahattin ÇEVİK, ülkenin milli serveti olan doğal taşların birim fiyatları arasındaki farkların düzeltilmesi konusunda aynı tür doğal taşı üreten firmaların bir araya getirilmesi gerektiğini ifade ederek, üretim planı konusunda bölgesel olarak çalışma yapılmasını önerdi. Başkan Dinçer, bölgesel olarak farklı şehirlerde ana üreticiler ile görüşmeler sağlanarak, üretim planlaması konusunda toplantılar yapılması için çalışmaların devamlı olarak yapılabileceğini ifade etti.

secilen-soldan-550x309.jpg

Ottomar Doğaltaş San. ve Tic. Ltd.Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Fatih ÖNCÜ doğal taş sektörüne yönelik üniversiteler ile iş birliği yapılarak AR-GE tesisi gerekliliğini vurgulayarak pazarlama konusunda da güncel teknoloji ve tekniklerin de bu tesise dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Dinçer, maden sektörünün birçok ana bilim dalıyla ilintili olduğunu belirterek böyle bir çalışmanın fayda sağlayacağını ve önümüzdeki projelerde gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Toplantının devamında, Takavcı Mermer firma sahibi Hasan TAKAVCI söz alarak izinlerde yaşanan gecikmelerin sektörün müteşebbis ruhunu olumsuz etkilediğini vurguladı ve daha sonra doğal taşların desen ve dokularının seramik sektöründe kullanılması konusunda önlem almak adına patent çalışması yapılmasının gerekliliğini ifade etti. Bu konuda hukuki destek sağlayıcı bir çalışmanın olması gerektiğini söyleyerek, çevre konusunda ise madencilerin doğayı katlettiğine dair genel düşünceyi televizyon ve sosyal medyada asıl olanın madenlerin olmazsa olmaz olduğuna dair tanıtımın yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Başkan Dinçer, Ticaret Bakanlığı ile kamu spotu çalışmasının yürütüldüğünü aktardı ve patent konusunun da sadece Türkiye’de değil dünya genelinde geçerli olacak seviyede çalışma yapılması amacıyla Verona’da dünyadaki doğal taş birlik başkanları ile yapılan toplantıda gündeme getirildiğini, bu konunun uluslararası kabul görecek şekilde değerlendirileceğini vurguladı.

Aim Tile & Stones Türmak A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet TÜRKYILMAZ, üretimi yapılan doğal taşların tasarımlarının seramik firmaları tarafından kullanılabilmesi için tasarım konseyi oluşturulmasını talep etti. Seramik firmalarının bu konsey aracılığı ile istenilen doğal taş tasarımını satın alarak kullanabilmelerinin sağlanabileceğini ve elde edilen gelirin de ortak bir havuzda toplanarak, üretici firmalara verilebileceğini ifade etti.

Remar İnş. Mak. Dış Tic.ve San.Ltd.Şti. firma sahibi Mevlüt MÜSEVİTOĞLU bekleyen izinler ile ilgili olarak süreçlerin kısaltılmasına yönelik Birliklerin Ankara’daki ziyaretlerine devam etmelerini ifade etti. İhracat yapan firmaların üretim aşamalarında üretim kalitesini arttırmak, üretimde kullanılan eski makinelerin yenilenmesini sağlamak amacıyla elektrik ve akaryakıt bedellerinin belli bir kısmına devlet tarafından teşvik sağlanmasını talep etti. Başkan Dinçer, elektrik konusunun sadece maden sektörünün sorunu olmadığını, Türkiye genelinde tüm sanayilerin sorunu olduğunu vurgulayarak, Devletin verdiği hibelerin kullanılması konusunda devletin sağladığı imkanların takip edilerek kullanılmasının önemini ifade etti ve Ticaret Bakanlığı’nın sunduğu hibe destekleri kapsamında kullanılmayan kaynakların da Bakanlıkça deklare edildiğini, ayrılan kaynağın mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İ.Ç.M. İnş. Mermer Mükremin DOĞAN işlenmiş doğal taştaki katma değer artışının ihracattaki önemine karşın blok doğal taş üretiminin ve ihracatının da olmazsa olmaz olduğunu vurguladı. Konya’da ÇED almanın zorluğu ve Konya’da belediye tarafından başlatılan mücavir alan uygulamasının firmaların sahalarına takılması sebebiyle firmaların ruhsatlarını kapatma yoluna gittiklerini ifade ederek, bu konu hakkında çalışma yapılmasını talep etti. Başkan Dinçer, blok ihracatının kısıtlamaya gidilmeden yapılması gerektiğini, bu sektörün fabrika yatırımlarını da diğer yatırımları da blok üretiminden kazandıklarıyla sağladığını vurguladı. Blok veya işlenmiş ürün pazarlarının daha da arttırılarak daha fazla üretim ve ihracat gerçekleştirilmesi gerektiğini, mücavir alan uygulaması kapsamında maden sahalarının çalıştırılması hususunun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşülerek çözümüne yönelik çalışma yapılabileceğini söyledi.

Toplantının devamında, İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın DİNÇER ve ASMAD Yönetim Kurulu Başkanı Yücel SEVİNÇ kapanış konuşması gerçekleştirerek, sektör ile ilgili birlik ve beraberlik içerisinde tüm sorunlara yönelik destek sağlayacaklarını belirtti ve tüm katılımcılara katılımlarından dolayı teşekkür ettiler.