Madde ile ilk tanışanlar için "İlk Adım Merkezleri" kuruluyor

Madde ile ilk tanışanlar için "İlk Adım Merkezleri" kuruluyor

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında harekete geçerek, Danışma Hattı kuracak Sağlık Bakanlığı, madde ile ilk kez tanışanları AMATEM yerine eylem planı kapsamında faaliyete geçecek İlk Adım Merkezleri'ne yönlendirecek

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Uyuşturucu ile mücadele kapsamında harekete geçen Sağlık Bakanlığı, Alo Danışma Hattı kuracak. Bakanlık, madde ile ilk kez tanışanları AMATEM yerine eylem planı kapsamında faaliyete geçecek İlk Adım Merkezleri'ne yönlendirecek. Söz konusu merkezler, ilk etapta 11 büyükşehirde hizmet verecek. 

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı ile ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Sekiz bakanlık tarafından çalışılan Acil Eylem Planı'nın, ilgili paydaşlarla birlikte 28-29 Kasım 2014'te ATO Congresium'da düzenlenecek 1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası'nda masaya yatırılacağını ifade eden Özkan, her bakanlığın yürüteceği faaliyetlerin içeriğinin tartışılacağı, eksikliklerin belirleneceğini bildirdi. 

Özkan, mücadele kapsamında öncelikli stratejinin "koruma" olduğunun altını çizerek, "İlk amacımız, kişinin maddeye hiç yönelmemesi ve kullanmamasının sağlanmasıdır" dedi.

-Tedavi, sosyal rehabilitasyon ile tamamlanacak

Uyuşturucu ile mücadelede Sağlık Bakanlığına önemli görevler düştüğünü dile getiren Özkan, ilk olarak bu konuda gençlere ve ailelere farkındalık kazandırmayı amaçladıklarını söyledi. Özellikle doğrudan tedavi merkezlerine gitmek istemeyenlerin yeni kurulacak Alo Danışma Hattı'ndan yardım alabileceğinin bilgisini veren Özkan, şunları kaydetti:

"Yapılacak çalışmalarla, bağımlılığın insan sağlığını bedenen ve sosyal yönden kötüye götürdüğünü göstermek istiyoruz. Bu kişinin böylesi bir durumda kime danışacağı, nereye başvuracağına yönelik hazırlanan Danışma Hattı'nı yapılandıracağız. Burada, donanımlı ve eğitimli sağlık personeli, hem danışana bilgi verecek, hem aileye bulguları anlatacak, hem ihbarları alarak gerekli yerlere iletecek. 

Bunun yanı sıra madde bağımlılığı şüphesi halinde de kişiye gerekli olduğunda randevusunu da alarak hizmet alımını sağlayacak. Danışma Hattı, 7/24 saat çalışacak. Danışanın kişisel bilgileri gizli olacak."

Özkan, danışanlara yapılan doğru yönlendirme ile hem farkındalığın artacağını hem güvenin sağlanacağını hem de tedavinin yapılabileceğine dikkati çekti.

-İlk Adım Merkezleri

İlk kez madde ile karşılaşan kişilerin ya da bunu anlayan ailelerin nereye başvuracağına ilişkin nasıl bir yol izleyeceğini de anlatan Özkan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Yeşilay'ın koordinasyonunda 'İlk Adım Merkezleri'nin bu kişilere cevap vereceğini bildirdi.  

Burada söz konusu kişinin gerçekten madde kullanıp kullanmadığının ya da buna yönelik bir eğiliminin olup olmadığının belirleneceğini belirten Özkan, psikoterapi dahil olmak üzere gerekli sürecin Sağlık Bakanlığının desteği ile devam edeceğini söyledi. 

Madde ile ilk kez tanışanların, AMATEM ve ÇAMATEM yerine eylem planı kapsamında kurulacak İlk Adım Merkezleri'ne yönlendirileceğini vurgulayan Özkan, söz konusu merkezlerin ilk etapta İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Diyarbakır ve Erzurum'un aralarında bulunduğu 11 büyükşehirde hizmet vereceğini ifade etti.

-Aile hekimleri de devrede 

Uyuşturucuya karşı bakanlığın bütün birimleriyle mücadele ettiklerinin altını çizen Özkan, bu süreçte aile hekimliklerinden de yararlanacaklarını kaydetti. 

Özkan, madde kullanmaya başlayan kişilerin, yetişkinler için AMATEM ve çocuklar için ÇAMATEM denilen tedavi merkezlerine yönlendirileceğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buraları da güçlendirerek, tedavilerin daha etkili yapılması sağlanacak. Çünkü, etkili tedavi yapılmadığında, bu kişilerin yaklaşık yarısı tekrar madde kullanmaya başlayabiliyor.

Bu nedenle önce etkili tedavi; arkasından da iyi bir sosyal rehabilitasyon yapılacak. Çünkü, iş ve sosyal anlamda statü kazanması ya da meslek anlamda gelişim sağlaması için bu desteğin verilmesi gerekiyor. Madde kullanımı dışındaki tıbbi sağlık sorunlarının da çözümlenmesi gerekiyor ki bir şekilde geri dönüş olmasın."

Kaynak:Haber Kaynağı