Madde bağımlılığı semineri

Madde bağımlılığı semineri

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, yükseköğrenim gören öğrencilere yönelik olarak uyuşturucu ve uyarıcı maddenin zararları, madde bağımlılığı ve bunlardan korunmanın yolları hakkında eğitim semineri verildi.

Konya İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü'nün öncülüğünde İl Uyuşturucu Kurulu üyelerinden Halk Sağlığı Müdürlüğü, AMATEM ve Beyşehir İlçe Jandarma Komutanlığı'nın katılımı ile SÜ Huğlu Meslek Yüksekokulu'nda öğrenim gören öğrencilere okulun konferans salonunda verilen seminere Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM Sorumlusu Psikiyatri Uzmanı Dr. Başak Demirel konuşmacı olarak katıldı.

Dr. Demirel, madde bağımlılığının bir tek tedavisinin olduğunu onun da maddeye başlamamak olduğunu söylediği sunumunda bağımlılık süreci, keşif evresi, madde kullanımına başlama yaşı, madde kullanmaya başlama nedenleri, maddeler ile ilgili yanlış inançlar konularında bilgilendirmede bulundu. Demirel, merak ve ‘bir kereden bir şey olmaz, bırakırım’ düşüncesiyle başlanılan madde kullanımının çok kısa süreçte bağımlılığa kadar sürüklediğine vurgu yaptı. Uyuşturucu, eroin bağımlılığının deneysel süresinin çok kısa olduğunu ve kullanan kişinin artık girdiği girdaptan bir daha kurtulamadığını anlatan Demirel, bir kez eroin kullanıp da ‘bıraktım’ diyenin çok az olduğunu, böyle birini bulmanın mümkün olmadığını dile getirdi. Madde bağımlılığında ‘ben bağımlı olmam, bir kere kullanmaktan bir şey çıkmaz, ara sıra kullanmaktan bir şey olmaz, ben kontrol edebilirim, benim iradem güçlüdür, herkes kullanıyor ve bir şey olmuyor’ gibi düşüncelerin yanlış olduğunu vurgulayan Demirel, kişinin merak, sorunlara çözüm aramak, sorunlardan kaçmak, beğeni toplamak, eğlenmek ve arkadaş baskısı gibi nedenlerle başladığı madde kullanımının çok kısa sürede alışkanlık ve bağımlılık yarattığına dikkat çekti.

Günümüzde madde kullanma yaşının 15 yaş altına kadar düştüğünü anlatan Demirel, toplumda madde kullanımına başlayanların yüzde 31’inin 15 yaş altı, yüzde 55’inin 16-25, yüzde 6’sının 26-30 ve yüzde 8’lik bölümünün ise 30 yaş üstü kişiler olduğunu belirterek, 16-25 yaş aralığındaki ergenlik ve yetişkinlik diye tabir edilen bu döneme özellikle yüksek öğrenim çağındaki gençlerin çok dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Seminerde Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şube Müdürü Dr. Ferah Nur Çavdarcı Yaman da konuyla ilgili sunumunu gerçekleştirdi.