Madagaskar-Türkiye ilişkileri

Madagaskar-Türkiye ilişkileri

Türkiye'nin Antananarivo Büyükelçisi Vural:- "Madagaskar, Türkiye gibi büyük bir ekonomiye sahip olabilir"- "Madagaskar, ekonomik kalkınma için dünya ile iletişim kurmalı"- "Devlet Başkanı Rajaonarimampianina'nın yakın zamanda Türkiye'yi ziyaret etmesi ön

ANTANANARİVO (AA) - SANDRA RABEARISOA - Türkiye'nin Antananarivo Büyükelçisi Volkan Türk Vural, Madagaskar'ın ekonomisini canlandırabilecek kadar potansiyele sahip olduğunu açıkladı.

Madagaskar ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri AA muhabirine değerlendiren Vural, "Türkiye 1970'te Madagaskar'ın mevcut ekonomi seviyesine sahipti ancak daha sonra ekonomisi güçlendi. Madagaskar da bunu başarabilir ve Türkiye gibi büyük bir ekonomiye sahip olabilir" ifadesini kullandı.

Büyükelçi Vural, Madagaskar'ın 5 bin kilometre uzunluğundaki deniz kıyısıyla turizm sektöründe çığır açabileceğini söyleyerek Türkiye'nin sadece 2 bin 200 kilometre deniz kıyısına sahip olmasına rağmen yılda 30 milyona yakın turiste ev sahipliği yaptığını, Madagaskar'ın ise yılda sadece 200 bin turist ağırladığını belirtti. Vural, ülkenin coğrafi bakımdan Afrika ve Hint Okyanusu'na yakın olmasının da avantaj sağlayabileceğine dikkati çekti.

Afrika ülkeleriyle işbirliğini geliştirme kararı alan Türkiye'nin 2010'da başkent Antananarivo'da büyükelçilik açmasıyla iki ülke arasındaki ilişkinin güçlendiğine işaret eden Büyükelçi Vural, Türkiye'nin son 7 yılda Afrika'daki büyükelçi sayısını dörde katladığını belirtti.

- "Madagaskar dünya ile iletişim kurmalı"

Türk Hava Yolları'nın (THY) Aralık 2015'te iki ülke arasında sefer başlatmasının Türkiye'nin Madagaskar'la olan ilişkilerini güçlendirmek istediğini gösterdiğini vurgulayan Vural, seferler sayesinde de ilişkilerin güçleneceğini kaydetti.

Ülkeye 2014 yılının sonunda atanan Büyükelçi Vural, öngörülen ekonomik kalkınma için Madagaskar'ın dünya ile iletişim kurması gerektiğini, THY'nin seferleriyle buna vesile olacağını söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkinin iş adamları sayesinde de güçlendiğini ifade eden Vural, 14-16 Nisan'da Türk iş adamlarından oluşan bir heyetin Madagaskar'a gittiği sırada Kalkınma Bakanı Narson Rafidimanana ve Sağlık Bakanı Mamy Lalatiana ile temaslarda bulunduğunu aktardı. Vural, ziyaretin sonunda, enerji ve altyapı sektöründe ikili ilişkileri güçlendirmek amacıyla iki ülke yetkilileri arasında anlaşma imzalandığını belirtti.

- "Devlet Başkanı Rajaonarimampianina'nın yakında Türkiye'yi ziyaret etmesi öngörülüyor"

Vural, 30 Mayıs-4 Haziran arasında Türk iş adamlarından oluşan başka bir heyetin geleceğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Devlet Başkanı Hery Rajaonarimampianina'nın da yakın zamanda Türkiye'yi ziyaret etmesinin öngörüldüğünü açıkladı. Tarihe ilişkin bilgi vermeyen Büyükelçi, bu ziyaretle ekonomi ve ticaret alanında yeni anlaşmalara imza atılabileceğine işaret etti.

Türkiye'nin insani yardım konusunda da Madagaskar'da etkin olduğuna dikkati çeken Büyükelçi Vural, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) 2010 yılından bu yana ülkede, finansmanı 250 bin doları aşan projelere imza attığını vurguladı.

Madagaskar ile Türkiye, eğitim ve sosyal alanlarda da işbirliği içinde. Türkiye, son 4 yılda 150 Madagaskarlı öğrenciye burs imkanı tanıdı.

THY geçen ay, Antananarivo ile İstanbul arasında haftada 3 kez yapılan sefer sayısını ekim ayında 5'e çıkarmayı hedeflediğini bildirmişti.

Büyükelçiliğinin verilerine göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2015 yılında yaklaşık 60 milyon ABD Doları olarak gerçekleşti. Bu rakamın yaklaşık 54 milyon dolarını Türkiye'nin ihracatı oluşturuyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :