Macaristan'dan Timmermans'a istifa çağrısı

Macaristan'dan Timmermans'a istifa çağrısı

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto:- "Timmermans'ın iddiaları Macaristan'ı derinden yaralıyor. AB yetkilisinin böylesi bir konuda üye ülkeyi yaralaması kabul edilemez"- "Görevinden istifa etmekten başka seçeneği yok"

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ın, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı ve hükümetini Yahudi düşmanlığı ile suçlamasının kabul edilemez olduğunu belirterek, "(Timmermans'ın) Görevinden istifa etmekten başka seçeneği yok. " dedi.

Szijjarto, başkent Budapeşte'de düzenlediği basın toplantısında, Timmermans'ın Die Zeit gazetesine verdiği röportajda, "Macaristan Başbakanı Orban'ın, Avrupa Parlamentosunda, George Soros'u ABD'li finans spekülatörü olarak adlandırması açık bir şekilde antisemitist bir yaklaşım." şeklindeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Avrupa'da antisemitizm ile mücadele konusunda en fazla mücadeleyi Macaristan'ın verdiği değerlendirmesinde bulunan Szijjarto, "Soykırım mağdurları için anma günü ilan ettik. Sadece Macaristan sınırları içinde sinagogları değil aynı zamanda komşu ülkelerdeki sinagogları da yeniliyoruz. Soykırımı inkar etmeyi suç olarak kabul ettik. Macar Yahudilerinin güvenliğini Macar Anayasası güvence altına almış durumda. Macar Yahudileri Macaristan hükümetinin saygısına, dostluğuna ve korumasına güvenebilir.'' şeklinde konuştu.

Timmermans'ın, Macaristan başbakanını ve hükümetini Yahudi düşmanlığı ile suçlamasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Szijjarto, "Timmermans'ın iddiaları Macaristan'ı derinden yaralıyor. AB yetkilisinin böylesi bir konuda üye ülkeyi yaralaması kabul edilemez. Görevinden istifa etmekten başka seçeneği yok." ifadelerini kullandı.

Macaristan hükümetinin ABD'li milyarder George Soros ile ciddi problemlerinin olduğunu ve Soros'un ise Macaristan hükümetinin başarısızlığı için mücadele ettiğini iddia eden Szijjarto, "Ama bu tartışmaların George Soros'un dini ya da kökeni ile hiçbir alakası yok." dedi.

- Macaristan'da "Soros etkisi" tartışması

Mecliste 4 Nisan'da kabul edilen yasa ile Macaristan'da yabancı ülke diploması veren yüksek öğretim kurumlarının faaliyeti zorlaştırılmıştı. Hükümetin yasal düzenlemeyle Macar asıllı Amerikalı iş adamı George Soros'un finanse ettiği, ülkedeki en prestijli üniversitelerden Orta Avrupa Üniversitesinin (CEU) çalışmasını imkansız hale getirmeyi amaçladığı öne sürülmüştü.

Başbakan Orban, konuya ilişkin, ülkede Soros'un üniversitesi dahil birçok uluslararası üniversitenin yasaları ihlal ettiğini, bunun sahtekarlık olduğunu söylemişti.

Hükümet, Soros tarafından desteklenen sivil toplum kuruluşlarının da Soros ve uluslararası sermayenin çıkarlarını yerel hükümetlere dikte ettirmek için kullanıldığını öne sürüyor.

Söz konusu sivil toplum kuruluşları ise Macaristan'ın izlediği sığınmacı politikasını eleştirdikleri ve ülkedeki yolsuzlukları gün yüzüne çıkardıkları için hükümet tarafından hedef gösterildiklerini savunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :