Macaristan'dan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri'ne tepki

Macaristan'dan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri'ne tepki

Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto:- "El Hüseyin aşırı şekilde göçmen taraftarı birisi. Göçü, temel insan hakkı haline getirmeye çalışıyor ve sığınmacıları Avrupa'ya taşımaya çalışıyor"

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin'i, "sığınmacıları Avrupa'ya taşımaya çalışmakla" suçladı.

Bakan Szijjarto, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, El Hüseyin'in, Başbakan Orban'ı ırkçı ve yabancı düşmanı olarak niteleyen açıklamalarına cevap verdi.

Szijjarto, El Hüseyin'in, Başbakan Orban ve Macaristan'ın sığınmacı politikasına karşı savaş açtığını, Macar hükümetinin de bu savaşa karşılık vererek bir yasa dışı sığınmacıyı bile kabul etmeyeceğini söyledi.

El Hüseyin'in yaptığı açıklamaların yakışıksız olduğunu ve demokratik seçimlerle yönetimde bulunan bir başbakana karşı bu tür ifadeler kullanamayacağını kaydeden Szijjarto, ''El Hüseyin aşırı şekilde göçmen taraftarı birisi. Göçü, temel insan hakkı haline getirmeye ve sığınmacıları Avrupa'ya taşımaya çalışıyor. Buna karşılık Başbakan Viktor Orban ve Macar hükümeti göçü tehlike kaynağı ve durdurulması gereken bir olay olarak görüyor.'' dedi.

Szijjarto ayrıca El Hüseyin'in istifa etmesi gerektiğini ve bu konuda savaşa devam edeceklerini ifade etti.

Zeyd Raad El Hüseyin, BM İnsan Hakları Konseyinin 37. Oturumu'nda yaptığı konuşmada temel özgürlüklerin dünyanın her yerinde gerilemeye başladığına dikkati çekmiş, yabancı düşmanlığı ve ırkçılığın Avrupa için utanç verici olduğunu vurgulamıştı. El Hüseyin buna örnek olarak Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın ay başında "Dış görünüşümüzün (rengimizin) diğer ırklarla karışmasını istemiyoruz." ifadesini göstermişti.

- Macaristan'ın sığınmacılara karşı aldığı önlemler

Macaristan, sığınmacılara karşı alınan önlemler kapsamında Vişegrad Grubu'ndaki ortakları Çekya, Polonya ve Slovakya'nın desteğiyle sınırlarına asker ve polis takviyesi yapmıştı. Macaristan, sığınmacı akınını durdurmak amacıyla Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırmıştı.

Parlamentoda geçen yıl kabul edilen yasayla aralarında çocukların da olduğu sığınmacıların, iltica başvurusu süresince sınırda oluşturulacak kamplarda tutulması zorunlu kılınmış, ülke genelinde yakalanan sığınmacıların ise tel örgülerle çevrili sınırdan Macaristan dışına çıkarılacağı duyurulmuştu.

Sivil toplum kuruluşları ise Macar güvenlik güçlerini, ülkeye girmeye çalışan sığınmacıları şiddet uygulayarak Sırbistan'a geri göndermekle suçluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :