Macaristan'dan ABD'ye tepki

Macaristan'dan ABD'ye tepki

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Tamas Menczer:- ''Güçlerin ayrılığı konusunda dünyaya sürekli ders veren Amerikan Dışişleri Bakanlığının şimdi bir hükümete, mahkemenin işleyişine karışması için çağrı yapması acayip bir olay''

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Tamas Menczer, Suriyeli Ahmed Hamid'in Macaristan'da terör suçlamasıyla 10 yıl hapse mahkum edilmesini eleştiren ABD Dışişleri Bakanlığına tepki gösterdi.

Menczer, Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'in, ''ABD, Eylül 2015'te Macaristan-Sırbistan sınırında polisle ilticacılar arasındaki çatışmaya karışan Suriyeli mülteci Ahmed Hamid'in 'terörizm' değerlendirmesiyle yargılanıp mahkum edilmesinden endişe duymaktadır." şeklindeki ifadelerini değerlendirdi.

Macaristan'da hükümetin mahkemelerin işleyişine müdahale edemeyeceğini iddia eden Menczer, ''Güçlerin ayrılığı konusunda dünyaya sürekli ders veren Amerikan Dışişleri Bakanlığının şimdi bir hükümete, mahkemenin işleyişine karışması için çağrı yapması acayip bir olay. (Mahkemeye müdahale) Amerika Birleşik Devletleri'nde olabilir ama Macaristan'da olmaz. Hatta burada suç işleyenler hakkında kararı sivil toplum kuruluşları değil mahkemeler verir. ABD Dışişleri Bakanlığının hoşuna gitse de gitmese de bu böyle kalacak.'' dedi.

Macar polisine karşı ağır saldırılar yapıldığını savunan Mencze, ''Amerikan polislerine saldıran teröristlerin Amerikan mahkemelerinde cezalandırılmasına Macaristan hiçbir zaman müdahale etmeyecek.'' ifadesini kullandı.

Geçen yıl eylül ayında Röszke-Horgos sınır kapısında polis ile sığınmacılar arasında çıkan arbede dolayısıyla gözaltına alınan Suriyeli Ahmed Hamid 30 Kasım'da, ''Arbedede yer alarak sınırı yasa dışı ihlal etmek ve devlet kurumunu zorlamak amacıyla kişiye şiddet uygulayarak terör eylemi gerçekleştirmek'' suçundan dolayı 10 yıl hapse mahkum edilmişti.

Mahkemede, Ahmed Hamid'in, "polisler tarafından kurulan kordonu yıktığı, sınırda toplanan kalabalığa megafon ile seslenip üç kez polislere bazı şeyler attığı ve yasa dışı bir şekilde Macaristan'a girdiği" iddia edilmişti.

Ahmed Hamid ise, aile fertlerini güvenli ve meşru bir şekilde götürmek istediğini, bunda başarılı olamayınca Macar sınırına geldiğini belirtip, sınır kapısındaki arbedede yer almadığını, sadece aile üyelerine yardım etmeye çalıştığını, terörist olmadığını ve Macar kanunlarını hiçbir zaman ihlal etmek istemediğini söylemişti.

Ömür boyu Macaristan'a giriş yasağı konulan Ahmed Hamid'in, ancak cezasının üçte ikilik süresini tamamladığı takdirde cezaevinden çıkabileceği açıklanmıştı.

Geçen yıl 16 Eylül'de Macaristan-Sırbistan arasındaki Röszke-Horgos sınır kapısında Macaristan'ın kapıları açması için yüzlerce sığınmacı kapıyı zorlamış, bunun üzerine Macar polisi ile sığınmacılar arasında arbede çıkmıştı. Macar polisinin tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etmesi üzerine sığınmacılar da güvenlik güçlerine tahta parçaları, taş ve şişelerle karşılık vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :