Macaristan'da sığınmacıların suç işledikleri iddiası

Macaristan'da sığınmacıların suç işledikleri iddiası

Altı sığınmacı daha ''kamu görevlisine karşı şiddet'' suçundan mahkum edildi

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan'da, önceki gün çeşitli cezalara çarptırılan 9 sığınmacının ardından 6 kişinin daha kamu görevlisine karşı şiddet suçlamasıyla mahkum edildiği bildirildi.

Macar Haber Ajansı'nın haberine göre, geçen ay mülteci kampında çıkan olaya müdahalede bulunan güvenlik güçlerine şiddet uyguladığı iddia edilen sığınmacılar birinci derecede suçlu bulundu. Önceki gün, dokuz sığınmacının yargılanıp mahkum edildiği davada altı kişi daha hakim karşısına çıktı. Sanıklardan üç Afganistan vatandaşı bir yıl altışar ay, üç Irak vatandaşı da 2 yıl, 1 yıl 8 ay ve 1 yıl 2 ay hapis cezalarına çarptırıldı. Ayrıca altı sanığın da Macaristan'a girişleri 3 yıllığına yasaklandı.

Sanıklardan beşinin cezasının kesin olmadığını, savcılığın bazı sanıkların cezalarının artırılması için, sanıkların ise cezaların hafifletilmesi için temyize gittikleri belirtildi.

Olayla ilgili savcılık tarafından yapılan açıklamada ise 15 Ocak'ta Kiskunhalas mülteci kampında iki Irak vatandaşı arasında çıkan kavgaya müdahale eden polisin bir sığınmacıya işlem yapmak istemesi üzerine en az 15 kişinin tel örgüleri tekmelemeye ve sallamaya başladığı belirtildi. Olayda güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz kullandığı ve bunun üzerine sığınmacıların polislere çakıl ve taş atmaya başladığı iddia edildi.

Aynı olayla ilgili çarşamba günü hakim karşısına çıkan sığınmacıların sekizi, 1 yıl 6 ay ile 2 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılarak, Macaristan'a girişleri 3 yıllığına yasaklanmış, bir sığınmacıya da Macaristan'a üç yıllık giriş yasağı getirilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :