Macaristan'da polisten kaçarken ölen göçmen

Macaristan'da polisten kaçarken ölen göçmen

BM, Macaristan'da dün 50 yaşında bir göçmenin polisten kaçarken tren yoluna düşerek raylara başını vurması sonucu ölmesinin üzüntüyle karşılandığını bildirdi

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Macaristan'ın Bicske kasabasında bulunan göçmen kabul merkezinin yakınında dün 50 yaşında bir göçmenin polisten kaçarken tren yoluna düşerek raylara başını vurmasının sonucu ölmesini üzüntüyle karşılandığını bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinden (BMMYK) yapılan yazılı açıklamada, BMMYK Orta Avrupa Temsilcisi Montserrat Feixas Vihe, "Bu şok edici bir kaza. Ailesinin acılarını paylaşıyoruz" ifadesini kullandı.

Macar yetkililere, göçmenler için yeterli düzeyde acil servis ve kayıt hizmeti kapasitesinin oluşturulması çağrısında bulunan Vihe, "Bu acı ölüm, güvenlik peşinde koşarken Avrupa'ya ulaşanların çaresizliğini resmediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden ve özellikle de Suriye'deki savaştan kaçan, Akdeniz'i geçerek Yunanistan'a ulaşan, sonrasında Atina'dan ayrılan göçmenlerin ilk durağı Makedonya. Makedonya'nın güneyindeki Gevgeli tren istasyonu ise kendilerini Sırbistan sınırına götürecek "umut trenini" bekleyen göçmenlerin bir sonraki durağı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine göre, günde ortalama 3 bin kişi Makedonya'dan geçerek Sırbistan'a giriyor. 

Uzun, zorlu ve tehlikeli yolculuklarının ardından Sırbistan'da mola veren göçmenler, "geçiş koridoru" olarak kullanılan Miratovats kasabasından, tren, otobüs ya da kamyonlarla Avrupa Birliği (AB) ülkesi Macaristan'a ulaşıyor. Ancak birçok göçmenin ulaşmak istediği ülke ne Macaristan ne de Avusturya.

Macaristan üzerinden Avusturya'ya ulaşan göçmenlerin sonraki durağı ise yeni hayat kurmak istedikleri Almanya, İsveç ya da Norveç. Avrupa'da ise en fazla Suriyeli sığınmacı kabul eden ülke Almanya.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı