Macaristan'da "ölüm kamyoneti" hakkında dava

Macaristan'da "ölüm kamyoneti" hakkında dava

Savcılık, 71 sığınmacının hayatını kaybettiği "ölüm kamyonetinin" sorumluları için müebbet hapis istedi

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan'da savcılık, Avusturya'nın Slovakya ve Macaristan sınırına yakın Burgerland eyaletinde bir kamyonette 71 sığınmacının hayatını kaybettiği olayın sorumluları hakkında müebbet hapis cezası talep etti.

Bacs-Kiskun Bölge Savcılığı, Burgerland eyaletinde bir kamyonette 71 sığınmacının yaşamını yitirdiği olayla ilgili 11 kişinin "cinayet ve suç örgütü kurarak insan kaçakçılığı yapmak" suçlamasıyla yargılanacağını açıkladı.

Başsavcı Laszlo Nanasi, sanıkların 26 Ağustos 2015'te Macaristan'ın Morahalom bölgesinde kamyonete bindirdiği 59 erkek, 8 kadın ve 4 çocuğun üç saat içinde havasızlıktan hayatını kaybettiği anımsattı.

Nanasi, olaydan bir gün sonra 67 sığınmacının da benzer şekilde kamyonetle taşındığını ancak bu kez sığınmacıların içerinden kapıyı kırmaları sayesinde kimsenin zarar görmediğini belirtti.

Savcılığın, 71 kişinin hayatını kaybettiği "ölüm kamyoneti" olayıyla bağlantılı dört kişinin, "acımasızca çok kişinin ölümüne sebep olmak" suçundan müebbet hapis cezasıyla yargılanmasını talep ettiğini dile getiren Nanasi, diğer 7 kişi hakkında da çeşitli hapis cezalarının istendiğini kaydetti.

Nanasi ayrıca, bu kişilerin mensubu olduğu çetenin, Şubat-Ağustos 2015 döneminde insan taşımaya uygun olmayan, kapalı ve havasız araçlarla 31 seferde bin 200 kişiyi Batı Avrupa'ya taşıdığını ifade etti.

Avusturya'nın Slovakya ve Macaristan sınırına yakın Burgerland eyaletinde 27 Ağustos 2015'te otobanda terk edilmiş bir kamyonetin içinde 71 sığınmacının cesedi bulunmuştu.

Olayla ilgili Avusturya'da başlayan soruşturma, Macar yetkililere devredilmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :