Macaristan ve Ukrayna arasındaki "eğitim kanunu" krizi

Macaristan ve Ukrayna arasındaki "eğitim kanunu" krizi

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto:- "Ukrayna Avrupa Birliği ve NATO'ya yaklaşmayı ciddi bir şekilde düşünüyorsa aşırıcıları frenlemeli"

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Ukrayna'da faaliyet gösteren Macar Kültür Derneğinin (KMKSZ) saldırıya uğraması nedeniyle Ukrayna'nın Budapeşte Büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığını belirtti.

Szijjarto, Macar kamu televizyonu M1'e yaptığı açıklamada, Ukrayna'da yaşayan Macarların korkutulduğunu iddia ederek ülkede faaliyet gösteren KMKSZ'nin bir ay içinde ikinci defa saldırıya uğradığını söyledi.

Ukrayna parlamentosunda kabul edilen kanunlarla ülkede yaşayan azınlık haklarının ciddi bir şekilde kısıtlandığını savunan Szijjarto, ''Ukrayna Avrupa Birliği ve NATO'ya yaklaşmayı ciddi bir şekilde düşünüyorsa aşırıcıları frenlemeli.'' diye konuştu.

Konuyla ilgili Ukrayna'nın Budapeşte Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını kaydeden Szijjarto, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonunun sadece Doğu Ukrayna'da değil Macar azınlığın yaşadığı Batı Ukrayna'da da görev yapması gerektiğini vurguladı.

Szijjarto ayrıca saldırıya uğrayan derneğin yenilenmesi için gereken tüm masrafların Macar hükümeti tarafından karşılanacağını ifade etti.

Ukrayna'nın Uzshorod kentinde faaliyet gösteren KMKSZ'nin merkez binası, bu sabah kimliği bilinmeyen kişiler tarafından saldırıya uğramış ve binanın büyük kısmı yanmıştı.

- Macaristan-Ukrayna krizi

Macaristan, Ukrayna'nın geçen yıl eylül ayında eğitim kanununda yaptığı değişiklik nedeniyle ülkede yaşayan Macar azınlığın haklarının ihlal edildiğini öne sürüyor.

Bakan Szijjarto, daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğe karşı ülkesinin Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan ile ortak hareket edeceğini belirterek "Ukrayna, eğitim kanununda yaptığı düzenlemeyle Macaristan'ı sırtından bıçakladı." ifadesini kullanmıştı.

Ukrayna'da eğitim kanununda yapılan değişikliğe göre, ülkedeki Macarlar, ortaöğretim ve üniversitelerde ana dillerinde eğitim göremeyecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :