"Macaristan Tanıtım Günü" etkinliği

"Macaristan Tanıtım Günü" etkinliği

ASO Başkanı Özdebir: - "Macaristan birçok anlamda fırsatlar barındırıyor. Bunların içinde en önemlileri çok iyi bir mesleki eğitim altyapısı, eğitilmiş nüfusu var, insanların becerileri yüksek, iş yapabilmek için de son derece avantajlı bir ülke"- Macaris

ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Macaristan'ın yabancı yatırımcılar için birçok fırsatlar sunduğunu belirterek, "Bunların içinde en önemlileri çok iyi bir mesleki eğitim altyapısı, eğitilmiş nüfusu var, insanların becerileri yüksek, iş yapabilmek için de son derece avantajlı bir ülke." dedi.

Özdebir, ASO ve Macaristan Büyükelçiliği iş birliğinde Oda binasında düzenlenen "Macaristan Tanıtım Günleri"nde yaptığı konuşmada, iki ülke arasında tarihi ve kültürel bağlar bulunduğunu ve Macaristan'ın, Avrupa pazarının merkezinde yer aldığını söyledi.

Macaristan'ın son 25 yılda 85-90 milyar avroluk yabancı yatırım çektiğine işaret eden Özdebir, ülkenin birçok anlamda fırsatlar barındırdığını dile getirdi. Özdebir, "Bunların içinde en önemlileri çok iyi bir mesleki eğitim altyapısı, eğitilmiş nüfusu var, insanların becerileri yüksek, iş yapabilmek için de son derece avantajlı bir ülke." ifadesini kullandı.

Macaristan'da yatırımcılara sağlanan vergi avantajlarına da değinen Özdebir, Türkiye'de yüzde 22'ye yükseltilen Kurumlar Vergisi'nin Macaristan'da yüzde 9 olarak uygulandığına dikkati çekti. Bunun Macaristan'da devletin, firmaların para kazanmalarını ve sermaye biriktirmelerini desteklediği şeklinde yorumlanabileceğini belirten Özdebir, "Ayrıca bizde yüzde 50'lere varan istihdam üzerindeki yükler, orada şu anda yüzde 22 civarında." diye konuştu.

Özdebir, Türkiye ile Macaristan arasındaki ticari ilişkilere değinirken de ağustos ayı itibarıyla Türkiye'nin Macaristan'a 700 milyon avroluk mal sattığını ve bu ülkeden 1 milyar 700 milyon avroluk mal aldığını söyledi.

İki ülke ticaret hacminin karşılıklı olarak artırılmasının önemli olduğunu dile getiren Özdebir, "Cari açıktaki dengeyi kapatacak şekilde iş adamlarımızın Macaristan'a biraz daha odaklanmaları lazım." dedi.

Özdebir, Macaristan'ın oldukça büyük tarım arazilerine sahip olduğuna da dikkati çekerek, ülke topraklarının yüzde 68'inde yüksek kalitede tarım yapılabildiğini kaydetti.

- Büyükelçi Kiss'den "vize" değerlendirmesi

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss de Türk yatırımcıların Macaristan'da kendilerini iyi hissedeceklerini belirtti.

Yatırımın en önemli unsurunun güven olduğuna işaret eden Kiss, iki ülkenin birlikte verimli bir şekilde çalışmaları için iyi bir temel oluşturulması gerektiğini söyledi.

Kiss, Türkiye ve Macaristan arasında siyasi düşünce farklılıklarının olmadığını belirterek, "Macaristan geçtiğimiz 3 yıl süresince her platformda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım sürecini net ve açık şekilde desteklemiştir. Türkiye ve AB arasındaki vize konusu yakışıksız. Ekonomik hayatta anlaşmaların geçerli kılınabilmesi için vize bir engel olamaz." dedi.

Ankara'da kendisi ve ailesinin sevgiyle karşılandığını anlatan Kiss, aynı derecede sevgi ve ilgiyi Macaristan'da da göstereceklerini dile getirdi.

Kiss, iki hafta önce Kayseri Büyükşehir Belediyesinden bir heyete Budapeşte'de eşlik ettiğini, Kayseri'de oluşturulması planlanan 5,5 milyon metrekarelik tarım bölgesinde gerçekleştirilecek yatırımlar için gerekli teknolojiler hakkında heyete bilgi verdiklerini söyledi.

Türkiye'ye sadece bir şeyler satmak değil aynı zamanda Türkiye'den bir şeyler satın almak istediklerini vurgulayan Kiss, "Sadece bizden satın almanızı istemiyoruz. İş birliği yaparak, çalışarak, ortak değerlerle güçlü iş imkanları yaratmak istiyoruz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :