Macaristan Devlet Bakanı Janos Lazar:

Macaristan Devlet Bakanı Janos Lazar:

''Büyük çoğunluğu Almanya olmak üzere değişik Avrupa Birliği üye ülkesinden Macaristan'a yaklaşık 52 bin sığınmacı geri yollamak isteniyor. Macaristan ise tüm ortaklarına, bu sığınmacıların Yunanistan'dan geldiğini söylüyor. Bunların orada kayıt altına al

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Devlet Bakanı Janos Lazar, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Macaristan'a geri yollamak istediği sığınmacıları kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Bakan Lazar, düzenlediği haftalık basın toplantısında, sığınmacı krizi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sığınmacıların Yunanistan üzerinden Macaristan'a geldiklerini, bu yüzden oraya geri yollanmaları gerektiğini savunan Lazar, ''Büyük çoğunluğu Almanya olmak üzere değişik Avrupa Birliği üye ülkesinden Macaristan'a yaklaşık 52 bin sığınmacı geri yollamak isteniyor. Macaristan ise tüm ortaklarına, bu sığınmacıların Yunanistan'dan geldiğini söylüyor. Bunların orada kayıt altına alınmaması Macaristan'a geri yollanmaları gerektiği anlamına gelmez.'' şeklinde konuştu.

AB'nin, Türkiye ile anlaşarak onu güvenli ülke olarak tanıyıp, Yunanistan'ı ise bu kategoriye almamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Macaristan'ın bu yıl 300'den fazla sığınmacıyı siyasi mülteci olarak kabul ettiğini, son zamanlarda Macar sınırına gelen sığınmacıların sadece yüzde 10'unun kendisinin Suriyeli olduğunu belirttiğini söyledi.

Macar hükümetinin, AB'nin sığınmacıların üye ülkeler arasında dağıtımında uygulamak istediği zorunlu kotayı referanduma götürme kararını da değerlendiren Lazar, ''Eylül ayında düzenlenmesi planlanan halk oylaması, son 25 yılda alınan en önemli karar olacak.'' ifadelerini kullandı.

Sonbaharda düzenlenmesi beklenen referandumda halka "AB'nin, Macar Parlamentosu'nun onayı olmadan Macar vatandaşı olmayan kişilerin Macaristan'a yerleştirilmesine karar vermesini istiyor musunuz?" sorusu sorulacak.

AB'nin 160 bin sığınmacıyı üye ülkeler arasında belirli kotalarla dağıtma planında, sadece bin 290 sığınmacı kabul etmesi gereken Macaristan'da hükümet 24 Şubat'ta referandum kararı almıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :