Lüksemburg'un AB dönem başkanlığını devralması

Lüksemburg'un AB dönem başkanlığını devralması

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır:

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB dönem başkanlığını devralan Lüksemburg'dan büyük beklentileri olduğunu belirterek, "Türkiye'nin beklentilerini konuşabilmeyi, zorluklardan çıkış yolları bulmayı ve ilişkileri daha da iyileştirebilmeyi umuyoruz" dedi.

Bakan Bozkır, Lüksemburg'un AB dönem başkanlığını devralması münasebetiyle Büyükelçi Arlette Conzemius'un ev sahipliğinde Ankara Palas'ta düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, Lüksemburg'un dönem başkanlığından Türkiye'nin büyük beklentiler olduğunu söyledi. 

Türkiye-AB ilişkilerinin son birkaç yılda en iyi halinde olmadığını ifade eden Bozkır, yaşanan zorluklara rağmen sürecin devam ettiğini ve kendisini gelecek adına umutlandırdığını dile getirdi.

AB dönem başkanlığını devralan Lüksemburg'dan büyük beklentileri olduğunu kaydeden Bozkır, Letonya'nın dönem başkanlığında beklentilerin yeterince karşılanmadığını söyledi.

Letonya'nın dönem başkanlığında Cumhurbaşkanı Andris Berzins'in ziyaretiyle başlayan ilişkilerde birçok görüşme yaptıklarını kaydeden Bozkır, "Maalesef sonuç istediğimiz gibi olmadı. Sesimizi yükseltene kadar pek çok bakanlar toplantısına çağrılmadık. 17. Fasıl gibi açılabilecek fasıllar açılmadı" dedi.

Bozkır, daha önce büyükelçilik yapmış bir bakan olarak Letonya'nın dönem başkanlığı süresince Letonya büyükelçisi tarafından ziyaret edilmediği gibi hiçbir konuyu da konuşma fırsatı elde edemediklerini vurguladı.

Bakan Bozkır, Lüksemburg'un dönem başkanlığında Türkiye'nin beklentilerini konuşabilmeyi, zorluklardan çıkış yolları bulmayı ve ilişkileri daha da iyileştirebilmeyi umduklarını söyledi.

-"Bu benim son ya da sondan bir önceki konuşmam olabilir"

Konuşmasında hükümet kurma çalışmalarına da değinen Bozkır, kurulacak yeni hükümette başka birinin AB Bakanlığı'na nezaret edebileceğine ya da yürütülen koalisyon görüşmeleri doğrultusunda AB Bakanlığı'nın kaldırılabileceğine işaret etti. Bozkır, "Bu benim son ya da sondan bir önceki konuşmam olabilir ancak Türkiye'de hiçbir şey değişmeyecek. AB süreci Türkiye'nin stratejik hedefidir ve sürecin her zamanki gibi güçlü bir şekilde sürmesini bekliyoruz" diye konuştu.

- Yunanistan'daki ekonomik kriz

Program sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Bozkır, Yunanistan'daki ekonomik krize ilişkin bir soru üzerine komşu ülke olarak Yunanistan'ın iyi şartlarda olmasını, ekonomisini düzelmesini ve krizi atlatmasını gönülden arzu ettiklerini belirtti.

Krizin büyümesinin hem Avrupa, hem dünya hem de Yunanistan ile ekonomik ilişkilere olumsuz etkileri olacağını kaydeden Bozkır, şöyle devam etti:

"Yunanistan'a yardım yapıldığı takdirde AB içinde yardım yapılmadan, kendi uyguladıkları reformlarla üstesinden gelmeye çalışan İspanya, Portekiz, İrlanda gibi ülkeler var, onlar tabiatıyla Yunanistan'a yardım yapılamasına karşılar. Diğer taraftan Yunanistan'a yardım yapılmadığı takdirde avro sistemi ve dünyadaki ekonomik sistemin çok büyük zararlara uğrayabileceği, bunun bazı komşu ülkelere -Akdeniz çerçevesinde- yayılabileceği endişeleri de var. Dolayısıyla Türkiye'nin yapacağı yardımın çok üstesinde bir sorunla karşı karşıyayız. Böyle bir talep Türkiye'den vaki olmadı. Öyle bir talep olmadı. Maalesef sorunun boyutları çok büyük. Ümit ediyoruz ki dünya sistemi buna çare bulabilsin."

Bakan Bozkır, Yunanistan'daki krizin Türkiye'ye doğrudan etkisinin olmayacağını ancak ikili ticaretin yanı sıra krizden etkilenebilecek diğer ülkelerle olan ticarete etkisi olabileceğini söyledi.

Lüksemburg'un Ankara Büyükelçisi Arlette Conzemius ise 12'nci defa üslenecekleri dönem başkanlığını Lüksemburg'un AB'nin entegrasyon projesine bağlılık ve sadakatini bir kez daha ortaya koymak için fırsat olarak gördüklerini kaydetti.

Altı ay sürecek dönem başkanlıklarında AB'nin çıkarlarını üstün tutacaklarını belirten Conzemius, tarihi ve coğrafi konumu itibariyle Avrupa'nın kalbindeki küçük bir ülke olarak, ülkeler arası köprüler kurmayı öğrendiklerini söyledi.

Conzemius, dönem başkanlıklarında AB'nin karşı karşıya kaldığı büyük sorunlara önem vereceklerini, ekonomik büyümeyi teşvik edeceklerini ve AB'nin sosyal yönünü daha da derinleştireceklerini, göçmen krizi, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakereleri, iklim değişikliği konularıyla ilgili çalışmalar yürüteceklerini ifade etti.

Genişleme politikasının başkanlıklarının öncelikli konusu olacağını da dile getiren Conzemius, Türkiye-AB ilişkilerini daha da geliştireceklerini ve üyelik sürecini ileri taşıyacaklarını söyledi.

Törene, çeşitli  ülkelerin diplomatik misyon temsilcileri ve davetliler katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı