Lukomir köyünde kış sessizliği

Lukomir köyünde kış sessizliği

Bosna Hersek'teki Bjelasnica Dağı'nda bulunan Lukomir köyü, kışın gelmesiyle sessizliğe büründü

LUKOMIR (AA) - Saraybosna yakınlarındaki Bjelasnica Dağı'nda bulunan Lukomir köyü, kışın gelmesiyle sessizliğe büründü.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya 50 kilometre uzaklıkta ve deniz seviyesinden yaklaşık bin 500 metre yükseklikte konuşlanan Lukomir köyünün sakinleri, kış ve soğuk hava nedeniyle evlerini terk edip, şehre indi.

Elektriğin kısmen kullanıldığı ve teknolojinin "ayak dahi basmadığı" köy olarak bilinen Lukomir'deki 20 kişilik nüfus, son günlerde etkili olan kar yağışı ve yolların kapanma tehlikesine karşı her yıl olduğu gibi bu yıl da evlerine kilit vurarak ilkbahar aylarına kadar Saraybosna'ya taşındı.

Lukomir'de ilkbahar ve yaz aylarındaki "neşeli" ortamın yerini sessizliğe bıraktığı şu günlerde, köye hakim olan tek his ıssızlık ve soğuk  hava.

Köyü yedi gün önce terk eden Lukomirli Mujo Maslesa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dört yıldır her kış şehre indiklerini belirterek, "Bu kış köyde kalmayı çok istedim ama kimse kalmadı. Burada yaşayan insanlar zorunda kaldıkları için kış aylarında şehre gidiyorlar" dedi.

Kar yağışı ile yolların kapandığını ve başta sağlık hizmeti olmak üzere köye diğer hizmetlerin ulaşmasında son derece sıkıntı yaşandığını ifade eden Maslesa, "Üç ya da dört kişi kalsaydı ben de kalırdım ama burada yaşayanların çoğunluğu yaşlı olunca hayat şartları da zorlaşıyor" diye konuştu. 

Maslesa, en geç mayıs ayında herkesin yeniden köye döneceğini kaydederek, köyüne özlem duyduğu zamanlarda yürüyerek geldiğini söyledi.

Kışın gelmesiyle ıssızlaşan ve sessizleşen bölgenin en güzel köylerinden Lukomir, ilkbaharla yeniden "nefes almak" için sakinlerinin dönmesini bekliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı