Lübnanlı aydınlardan "Suriyeli mülteci tepkisi"

Lübnanlı aydınlardan "Suriyeli mülteci tepkisi"

Lübnanlı aydınlar, ordunun Suriyeli mültecilere yönelik tutumunu kınadı

BEYRUT (AA) - Lübnan'ın önde gelen aydınları, Lübnan ordusunun, Suriyeli sığınmacılara yönelik son haftalardaki tutumunu ve uygulamalarını kınayan bir mektup kaleme aldı.

Lübnan ordusunun 30 Haziran'da Suriyeli mültecilerin yaşadığı kamplara düzenlediği baskınlarda gözaltına aldığı kişilerden dördünün ölmesi sonrasında Lübnan'ın önde gelen 300 aydını ordunun ülkedeki mültecilere yönelik uygulamalarını bir mektupla kınadı.

Yazar ve şair Yusuf Bazzi tarafından kaleme alınan Lübnanlı yazar, entelektüel, aktivist, gazeteci ve sanatçıların imzasını taşıyan mektupta, "Lübnan'daki özgürlük, çoğulculuk ve insan haklarına saygıya inananlar olarak,ülkedeki tek silahlı grup olması gereken milli ordunun kategorik olarak Suriyeli sivillere yönelik iğrenç uygulamalarını kesin bir şekilde reddediyor ve kınıyoruz." ifadeleri yer aldı.

Lübnan'daki Suriyeli mültecilere yönelik "nefret kampanyasının" kabul edilmediği vurgulanan mektupta, "Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı saldırıların sadece Suriyelilere değil ülkenin imajına ve Lübnanlıların vicdanına zarar verdiği" ifade edildi.

- Ne olmuştu?

Lübnan ordusunun 30 Haziran'da ülkenin kuzeydoğusundaki Arsal'da yer alan mülteci kamplarına düzenlediği operasyonda resmi rakamlara göre 150, gayriresmi rakamlara göre ise 350'den fazla Suriyeli mülteci gözaltına alınmıştı.

Operasyon sırasında askerlerin bazı kampları tahrip ettiği, gözaltına alınanları insani olmayan koşullarda tuttuğu ve bu kişilere işkence yaptığı iddia edilmişti.

Lübnan ordusundan operasyona dair yapılan açıklamada, gözaltına alınanlar arasında dört kişinin "hava değişimine bağlı sağlık sorunları" nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edilmişti.

AA muhabirine konuşan Arsal'daki ismini vermek istemeyen Suriyeli bir aktivist ise ölümlerin "gözaltı sırasında yapılan işkenceden" kaynaklandığını öne sürmüştü.

Hükümet ise, gözaltında hayatını kaybeden 4 Suriyeli mültecinin ölüm sebeplerinin araştırılması için ordudan soruşturma açmasını istemişti. Açılan soruşturma sonucunda mültecilerin "işkenceden" değil, "daha önceki sağlık sorunlarının hava değişimiyle artması" nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika bürosundan yapılan açıklamada ise Lübnan'a, "dört Suriyeli mültecinin gözaltındaki ölümüne ilişkin rapor hazırlaması çağrısı yapılmış, Beyrut'un imzaladığı uluslararası anlaşmalara bağlı kalarak tüm yasal önlemleri alması" talebinde bulunulmuştu.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :