Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin eğitim sorunu

Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin eğitim sorunu

Lübnan'a sığınan on binlerce Suriyeli çocuk, eğitim imkanından yoksun durumda bulunuyor- Gabb İlyas kasabası civarında yaşayan Suriyeli çocukların bir kısmı, hayırseverlerin açtığı Kur'an kurslarında hafızlık eğitiminin yanında İngilizce, matematik, tarih

BEKA (AA) - MUHAMMED ALİ AKMAN - Lübnan'a sığınan on binlerce Suriyeli çocuğun eğitim imkanına sahip olmaması ciddi sorun oluştururken, bazı çocuklar hayırseverlerin açtığı Kur'an kurslarında aldıkları derslerle bu eksikliği aşmaya çalışıyor.

Yaklaşık altı yıldır Lübnan'da yaşayan 1,5 milyon Suriyeli mültecinin en büyük sorunu eğitim. Lübnan'daki on binlerce Suriyeli çocuk, yeterli eğitim imkanından yoksun durumda bulunuyor.

Beka Vadisi'ndeki Gabb İlyas kasabası civarına kurulan küçük mülteci kampları, eğitim imkanlarının en az olduğu bölgeler arasında yer alıyor. Bu bölgede yaşayan Suriyeli çocukların bir kısmı, hayırseverler tarafından açılan Kur'an kurslarında ücretsiz eğitim alma fırsatı buluyor.

- "Suriyeli mültecilerin, barınma ve gıdaya olduğu kadar eğitime de ihtiyacı var"

Gabb İlyas kasabasında yaşayan Lübnanlı hayırsever Yüşra Meczub'un açtığı Kur'an kursunda yaklaşık 200 Suriyeli çocuk ücretsiz eğitim alıyor.

AA muhabirine konuşan Meczub, ailesi ve akrabalarından topladığı yardımlarla açtığı Kur'an kursunda çocukların, hafızlık eğitiminin yanında İngilizce, matematik, tarih gibi alanlarda da ders aldığını söyledi.

Birçok yardım kuruluşunun bölgeye yılda birkaç kez gelip yardım dağıtıp gittiğini belirten Meczub, "Suriyeli mültecilerin, barınma ve gıdaya olduğu kadar eğitime de ihtiyacı var. Kamplara yakın bölgedeki bu küçük binayı kiralayarak, elimden geldiği kadar eğitim konusunda yardımcı olmaya çalışıyorum." dedi.

Suriyeli çocuklara verilen bu kısıtlı eğitimin, onların ruhsal gelişimlerini olumlu etkilediği ve hayal dünyalarını genişlettiğini vurgulayan Meczub, "Almış oldukları bu eğitim, onları cehaletten kurtarırken, aşırılık yanlısı fikirlere karşı da korumaya yardımcı oluyor. Kur'an kursunda birkaç eğitmenin haricinde diğer eğitmenlerin hepsi gönüllü olarak çalışıyor. Tüm bu çabalarımızın yanında kamplardaki on binlerce çocuğun eğitim alamadığını görmek bizi üzüyor." ifadelerini kullandı.

Kursta eğitmen olarak görev yapan Humuslu Ümmü Cihad, böyle bir imkan sağlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cihad, "Okul eğitiminin yerini almasa da buradaki eğitim, buraya gelen çocukların gelişimine önemli katkı sağlıyor. Çocuklara, Kur'an-ı Kerim'i ezberletmenin yanında manasını da öğretiyoruz." dedi.

Kur'an kursunda eğitim alan çocuklardan 10 yaşındaki Hiba ise "Okula gitmeyi çok istiyordum. Buraya geldiğim için çok mutlu oluyorum." diye konuştu.

- Lübnan'da 100 bin Suriyeli çocuk "okulsuz"

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre Lübnan genelindeki yaklaşık yarım milyon Suriyeli sığınmacı çocuğun 300 bini okul çağında bulunuyor, ancak yaklaşık 100 bini eğitim alamıyor.

Yetkililer, Lübnan'da büyük kısmı Beka Vadisi'ndeki kamplarda yaşayan ve eğitim alamayan on binlerce Suriyeli çocuğun her türlü istismara açık olduğunu belirterek endişelerini ifade ediyor.
- Lübnan, nüfusunun yarısı kadar mülteci barındırıyor
Ekonomik, sosyal ve siyasi krizlerin bir türlü sona ermediği Lübnan, yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli, 500 bin de Filistinli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bu, Lübnan'ın, nüfusunun neredeyse yarısı kadar mülteci barındırdığı anlamına geliyor.

Suriyeli mülteci sorunu, Lübnanlı yetkililer tarafından ülkede "patlamaya hazır bir bomba" olarak değerlendiriliyor.

Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan çeşitli araştırmalara göre, 2012 yılında yüzde 11 olan işsizlik oranı, Suriyeli mültecilerin ülkeye gelmesinin ardından 2016 yılında yüzde 25 seviyesine ulaştı.
Lübnan, İsrail'den sonra Filistinli mültecilerin en fazla hak ihlaline maruz kaldığı ülke konumunda. Filistinlilerin, 2001 yılından itibaren mülk edinmeleri, sahip oldukları mülkü çocuklarına bırakma hakları, doktorluk, avukatlık, eczacılık gibi 20 mesleği yapmalarına izin verilmiyor.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :