Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı krizi

Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı krizi

Dürzi Lider Canbolat, mecliste pazartesi yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Avn'ı destekleyecek

BEYRUT (AA) - Lübnan'daki Dürzi lider İlerlemeci Sosyalist Partisi Genel Başkanı Velid Canbolat, mecliste pazartesi gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçiminde, 8 Mart Bloğu'nun adayı Maruni Hristiyan Özgür Yurtsever Hareketi Lideri Mişel Avn'ı destekleyeceğini açıkladı.

Başkent Beyrut'taki konutunda Avn ile bir araya gelmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Canbolat, "Aday Mişel Avn'a gelecek cumhurbaşkanlığı seçimi oturumunda desteğimi açıklıyorum." dedi.

Avn da Canbolat'a desteğinden dolayı teşekkür ederek, cumhurbaşkanlığı döneminde "Lübnan'ı geliştirmek ve güzelleştirmek için işbirliği yapacaklarını" dile getirdi.

Lübnan’da 1943'te varılan milli mutabakata göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı meclis tarafından seçiliyor.

Cumhurbaşkanı seçimi için Lübnan meclisinde Mayıs 2014’ten bugüne kadar 45 oturum düzenlendi. Bu süre zarfında birinci oturum haricinde toplantı yeter sayısı bulunamaması sebebiyle gerçekleştirilemeyen seçim için bir sonraki oturum 31 Ekim'de yapılacak.

Lübnan meclisindeki siyasi partiler, 8 Mart ve 14 Mart olarak iki ana blok altında toplanıyor. 14 Mart Bloku, 2005'te eski Başbakan Refik Hariri'nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından oğlu Saad Hariri önderliğinde kuruldu. Bu grup Suriye rejimine karşıtlığıyla biliniyor. 8 Mart Bloku ise Suriye rejimi yanlısı gruplardan oluşuyor. Hizbullah ve cumhurbaşkanı adayı Mişel Avn da bu grupta yer alıyor.

Eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Hariri, geçen hafta cumhurbaşkanlığı seçimleri için Maruni Hristiyan Marada Hareketi lideri Süleyman Franci'den vazgeçerek, rakip 8 Mart Bloku'ndaki Özgür ve Yurtsever Hareketi lideri Mişel Avn'a desteğini açıklamıştı.

Mişel Avn, Hariri'nin yanı sıra Canbolat'ın da desteğini alarak cumhurbaşkanlığı şansını daha da artırmış oldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :