Lübnan'da şans eseri keşfedilen mağara

Lübnan'da şans eseri keşfedilen mağara

Cebel-i Lübnan ilinin Kefr Him köyünde yaklaşık kırk yıl önce şans eseri keşfedilen mağara görenleri kendine hayran bırakıyor

CEBEL-İ LÜBNAN (AA) - SELMAN EL-ANDARİ - Lübnan'ın Cebel-i Lübnan ilinin Kefr Him köyünde yaklaşık kırk yıl önce şans eseri keşfedilen mağara görenleri kendine hayran bırakıyor.

Mağaranın sahiplerinden Gassan Ebu Hizam, mağaranın adının "Kayınpederin köyü" anlamına gelen Kefr Him olduğunu, beldeyle aynı adı taşıdığını belirterek, mağarayı Turizm Bakanlığı'yla anlaştıktan sonra kendi bütçeleriyle ve jeoloji uzmanlarının yardımıyla restore ettiklerini ifade ediyor. 

Ebu Hizam, mağarayı ziyaret edenlerin, 4 milyon yılda oluşan taşların oluşturduğu ve ilginç şekillerin bulunduğu fantastik bir dünyaya adım atma fırsatı elde ettiğini söylüyor.

Mağaranın 7 kattan oluştuğu ve 10 ila 30 arasında değişen bir derinliğinin bulunduğunu kaydeden Ebu Hizam, mağaranın helezonik bir şekle sahip olduğunu ve sıcaklığının yaz kış 18 ila 20 derece arasında değiştiğini aktarıyor.

Mağarada yeraltı suları nedeniyle meydana gelen bir çok sarkıt ve dikitin bulunduğunu söyleyen Ebu Hizam, "Söz konusu sarkıt ve dikitlerin bir satimetreküpü yüzyıllar içerisinde oluşuyor" dedi.

-Mağaranın keşif hikayesi

1974 yılının mart ayında futbol oynayan gençlerin topunun kaçmasının ardından keşfedilen mağara arazi sahipleri tarafından restore edilerek ziyarete açılmış. 

Kardeşleriyle birlikte burayı bir cazibe merkezine dönüştürmek için büyük paralar harcadıklarını ifade eden Ebu Hizam, bölgedeki krizin sona ermesini ve daha fazla turstin buraya gelmesi temennilerini dile getiriyor.

Ailesiyle mağarayı görmeye gelen Mısırlı Tarık Bağdadi, "Mağaranın etkileyici doğal bir görünümü var" diye konuşuyor.

Ummanlı turist Firas Taha ise harika bir mekan olduğunu belirterek, "Milyonlarca yılda oluşan bu doğal görünümü, yakından görme fırsatı elde ettik" ifadelerini kullanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı