Lübnan'da Nekbe sergisi

Lübnan'da Nekbe sergisi

Beyrut'ta Filistinlilerin topraklarından zorunlu göçe tabi tutulduğu Nekbe temalı fotoğraf sergisi açıldı

BEYRUT (AA) - Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, Filistinlilerin topraklarından zorunlu göçe tabi tutulduğu Nekbe (Büyük Felaket) konulu fotoğraf sergisi açıldı.

Beyrut'taki "Konstantin Züreyk Filistin Araştırmaları Merkezi"nde ziyarete açılan "Nekbe - Dönüş Yolunda" başlıklı sergide, 1948 yılında İsrail'in kurulmasıyla zorunlu göçe maruz kalan Filistin halkının yaşadığı çilelere ışık tutan eserler yer alıyor.

Merkez yetkililerinden Janat Serovim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nekbe'nin 70. yılı dolayısıyla planladıkları bu sergi için birkaç ay emek verdiklerini belirtti.

Bir hafta sürecek sergide Nekbe sırasında yaşanan çilelerin yanı sıra savaş ve askeri eylemlere ışık tutan fotoğrafların yer aldığını söyleyen Serovim, Filistinlilerin Nekbe öncesindeki yaşantılarını da sergide aktarmaya özen gösterdiklerini kaydetti.

Serovim, ziyaretçilere Gazze Şeridi ve işgal altındaki Filistin topraklarında her yıl düzenlenen gösterilere ilişkin de bilgiler sunduklarını ifade etti.

Filistin tarihine ilişkin araştırmalar yapan Mahir eş-Şerif de söz konusu sergiyle Filistinlilerin topraklarından kopuk olmadıkları mesajını vermenin yanı sıra zengin bir kültüre sahip olduklarına da dikkati çekmek istediklerini aktardı.

Filistinliler, İsrail'in, 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak anıyor. Batı Şeria ve Doğu Kudüs 1967'den bu yana İsrail işgali altında bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :