Lübnan'da muhtemel ekonomik tedbirler protesto edildi

Lübnan'da muhtemel ekonomik tedbirler protesto edildi

Başkent Beyrut'ta toplanan kamu çalışanları, hükümetin kemer sıkma önlemleri kapsamında maaşlarda kesintiye gitme planını protesto etti- Ülke genelindeki kurumların büyük bölümünde de çalışanlar bir günlük genel greve gitti

BEYRUT (AA) - Lübnan hükümetinin kemer sıkma önlemleri kapsamında maaşlarda kesintiye gitme planı başkent Beyrut'ta protesto edildi.

Beyrut'ta Parlamento binası yakınındaki Riyad Sulh Meydanı'nda toplanan eğitim çalışanları, yönetimin ekonomik tedbirler çerçevesinde kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarını düşürme yönünde bir adım atmasına karşı gösteri düzenledi.

Parlamentoda Genel Kurul toplantısının yapıldığı sırada gerçekleşen gösteride, "İsviçre'deki milyarları geri getirin, geriye bir sorun kalmaz", "Maaş ve özlük haklarımız kırmızı çizgimizdir" yazılı pankartlar taşındı.

Gösteride üniversite eğitim görevlileri adına konuşan Yusuf Dahir, Lübnanlı yetkililerin ekonomik sorunlardan söz ettiğini ancak ciddi çalışmalara dayalı bir kurtarma planı yapmadıklarını söyledi.

Lübnan Eğitim Bakanlığı önünde toplanan bir grup sözleşmeli öğretmen de devletin kendilerine ihtiyacı olduğunu belirterek, maaşlarının düşürülmesini kabul etmeyeceklerine dair seslerini duyurmaya çalıştı.

- Kamu kurumlarında 1 günlük genel grev

Öte yandan maaşların düşürüleceği tartışmalarına karşı kamu kurumlarında bir günlük genel greve gitme çağrıları da karşılık buldu.

Başkent Beyrut ve diğer şehirlerde memurların büyük bölümünün genel greve uyması nedeniyle bazı bölgelerde eğitime ara verildi.

Greve uyan kurumlardan biri de Lübnan resmi haber ajansı NNA oldu. Ajansın internet sayfasında yayımlanan açıklamada, NNA çalışanlarının da devlet kurumları çalışanları ile emeklilerin maaşlarında kesinti olacağına dair açıklamalara karşı duyurulan genel greve uyacağı belirtildi.

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni bütçeyi oluşturma konusunda zor kararlar almaları gerektiğini belirtmiş, Yunanistan'da yaşanan ekonomik krize benzer bir durumun Lübnan'da yaşanmasından endişe ettiğini ve bunun olmaması için çalıştıklarını kaydetmişti.

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil ise kamu çalışanlarının maaşlarında olabilecek kısıtlamaları kabul etmeleri gerektiğini belirterek, "Maaşları düşürmememiz halinde ortada ne maaş ne de ekonomi kalır." diye konuşmuştu.

Resmi verilere göre Lübnan kamu kurumlarında, 120 bini ordu ve emniyet birimlerinde, 40 bini eğitim sektöründe, 25 bini bakanlık ve genel müdürlüklerde ve 115 bini de belediye ile diğer kamu kurumlarında olmak üzere toplam 300 bin çalışan var. Kamu kurumlarından emekli olanların sayısı ise 70 bin civarında.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :