Lübnan'da Hizbullah ve Suriye rejiminden ortak operasyon

Lübnan'da Hizbullah ve Suriye rejiminden ortak operasyon

Suriye rejiminin hava desteğini alan Hizbullah, Lübnan'ın kuzeydoğusunda yer alan Arsal kırsalındaki silahlı gruplara yönelik operasyon başlattı

ARSAL (AA) - Suriye rejimiyle birlikte hareket eden Hizbullah'ın, Lübnan'ın Suriye sınırındaki Arsal kırsalında askeri operasyona başladığı bildirildi.
Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Suriye sınırında yer alan Arsal kasabası kırsalında, Suriye rejiminin hava desteğini alan Hizbullah militanları, bölgede bulunan Heyet Tahrir Şam ve diğer silahlı gruplara yönelik karşı operasyon başlattı.
Arsal kırsalı ve Suriye içinde yer alan sınırdaki Filita hattında devam eden operasyonlarda ise ölü ve yaralı sayısına ilişkin henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.
Beşşar Esed rejimi karşıtı Heyet Tahrir Şam ile terör örgütü DEAŞ mensuplarının uzun zamandır Arsal'ın dağlık bölgesinde bulunduğu, zaman zaman birbirleriyle çatışmaya girdikleri biliniyor.
Lübnan ordusu tarafından geniş güvenlik kordonu altına alınan bölgeye basın mensuplarının girişine izin verilmiyor. Ordunun ise gelişmeleri yakından takip ettiği yetkililerce ifade edildi.
Bölgede bulunan AA muhabirine konuşan Arsallı memur Cemal Huceyri (60) 2014'te bölgede yaşanan çatışmaların daha yoğun olduğunu söyledi.
Huceyri artık çatışmalardan bıktıklarını belirterek, "Her gün evime giderken askeri kontrol noktasından geçmek zorundayım. Kentte bir güvenlik sorunu yok ancak kırsalda tehlike var." dedi.
- Müzakereler sonuçsuz kaldı
Hizbullah'a yakın medyada yer alan haberlerde ise partinin Heyet Tahrir Şam ve Özgür Suriye Ordusu'na ait grupların bölgeyi terk etmesi için süre tanıdığı bilgisi yer aldı. Ancak Heyet Tahrir Şam'ın silahlarıyla birlikte bölgeyi terk etmeyi istemesi üzerine müzakerelerin sonuçsuz kaldığı ifade edildi.
Öte yandan Lübnan ordusunun ise bölgede savunma pozisyonunda beklediği aktarıldı. Ordunun bölgede bulunan silahlı muhalif gruplardan gelecek tehditlere anında cevap vereceği yetkililerce belirtiliyor.
İnsan hakları örgütleri ise operasyon sırasında Suriyeli mültecilere yönelik ihlallerden endişe ediyor. Ayrıca Sünnilerin ağırlıkta yaşadığı Arsal'ın demografik yapısının değişmemesi yönünde uyarılar yapılıyor.
Diğer yandan Lübnan Başbakanı Saad Hariri, mecliste yaptığı konuşmada, ordunun Arsal'da geniş kapsamlı bir operasyon başlatacağını ve bu operasyonun Şam yönetimi ile koordinasyon içinde olmayacağını söylemişti.
Suriye ordusuna ait savaş uçakları pazartesi günü Arsal'ın dağlık bölgesine hava saldırıları düzenlemişti.
Yaklaşık 100 bin Suriyeli mültecinin yaşadığı Arsal kasabası, Suriye'deki silahlı gruplar, Hizbullah milisleri ve Lübnan ordusu arasında zaman zaman yoğun çatışmalarla gündeme geliyor.
Lübnan ordusunun 30 Haziran'da Arsal'daki mülteci kamplarına düzenlediği operasyonda resmi rakamlara göre 150, gayriresmi rakamlara göre ise 350'den fazla Suriyeli mülteci gözaltına alınmıştı. Operasyon sırasında askerlerin bazı kampları tahrip ettiği, gözaltına alınanları insani olmayan koşullarda tuttuğu ve bu kişilere işkence yaptığı iddia edilmişti. Gözaltına alınanlardan 5 Suriyeli mülteci ise daha sonra hayatını kaybetmişti.
Lübnan ordusu, Ağustos 2014'ten bu yana Suriye'den gelen gruplara karşı Arsal ve civarındaki bölgede operasyon düzenliyor. Arsal kasabasında iki yıl önce ordu güçleri ile Suriye'den gelen silahlı gruplar arasında çıkan ve 5 gün süren çatışmalarda 17 Lübnan askeri ölmüş, 86 asker yaralanmıştı.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :