Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimi

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimi

Lübnan parlamentosu, 9'uncu oturumda da yeni cumhurbaşkanını seçemedi

BEYRUT (AA) - Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimi için bugün gerçekleştirilmesi beklenen 9'uncu oturum, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için bir kez daha ertelendi.

Görev süresi 25 Mayıs'ta biten Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerini alacak 13. dönem cumhurbaşkanını seçmek için bugün mecliste gerçekleştirilen 9'uncu tur oylamasına 64 milletvekili katıldı. Meclis Başkanı Nebih Berri, 128 sandalyeli mecliste, toplantı yeter sayısı olan 86 kişi bulunmadığı için oylamanın 12 Ağustos'a ertelendiğini bildirdi.

Meclis Başkanı Berri'nin de üyesi olduğu, 8 Mart Hareketi'nin içinde yer alan Hizbullah grubu, meclise gelmeyerek bir kez daha seçimleri boykot etti. 

Tüm grupları temsil eden "uzlaşı adayı" belirlenemediği gerekçesiyle daha önceki turlarda da meclise gelmeyen hareket üyeleri, ilk tur oylamada boş oy kullanmıştı.

- Grupların tutumu

Lübnan parlamentosunda 124 milletvekilinin katılımıyla gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasında, adaylardan Caca 48, Ulusal Direniş Cephesi Milletvekili Henry Hılu 16 oy alırken, 52 de boş oy kullanılmıştı. İlk turun ardından gerçekleştirilmesi planlanan oylama, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için 8 kez ertelenmişti. 

Mecliste Hizbullah ve ortakları ile muhalifleri 14 Mart Hareketi’nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye’deki iç savaştan sonra daha da derinleşen "siyasi kutuplaşma" seçimi zorlaştırıyor. 

Lübnan’da 1943'te varılan ulusal mutabaka göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından seçiliyor. Süresini dolduran cumhurbaşkanı 6 yıl geçmeden bir daha aday olamıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmezken meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor. 

Yeni seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı