Lübnan - Suriye sınırındaki çatışmalar

Lübnan - Suriye sınırındaki çatışmalar

SMDK, Arsal kırsalında sığınmacıları hedef alan eylemleri kınadı

İSTANBUL (AA) - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Arsal kırsalında sığınmacıları hedef alan eylemleri kınadı.

SMDK Siyasi Kurul Üyesi Ahmed Ramazan, Koalisyonun İstanbul'daki merkezinde düzenlendiği basın toplantısında, Suriye'nin İdlib, Rakka, Deyr ez-Zor bölgelerindeki son durumlar ile Arsal'daki olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ramazan, Lübnan'ın Arsal kırsalında sığınmacılara yönelik "keyfi alıkoyma, işkence, çadırların yakılması ve bölgede bulunanları Suriye'ye dönmeye zorlama" gibi eylemlere tepki gösterdi.

Lübnan hükümetine seslenen Ramazan, "Lübnan hükümetine, 'sığınmacılar üzerindeki planlarını uygulamak için terörle mücadeleyi bahane olarak kullanmama' çağrısı yapıyoruz. Terörle mücadelenin ilk adım, Hizbullah örgütü militanlarının Suriye'den çekilmesini ve buraya girişinin yasaklanmasını gerektiriyor. Lübnanlı kesimlerin, Suriye krizine rejim lehine olan müdahaleleri sona ermeli." ifadelerine yer verdi.

Ramazan, Esed rejimine bağlı güçler ile İran destekli Hizbullah örgütü nedeniyle ülkelerinden göç etmek zorunda kalan sığınmacılara destek olan resmi makamlara ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde Beşşar Esed rejimi karşıtı Ahraru'ş Şam ile Heyet Tahrir Şam grupları arasında yaşanan çatışmalara değinen Ramazan, bu durumun üzücü ve tehlikeli olduğunu belirtti.

Ramazan, "İdlib'te yaşananlar muhalif askeri grupları, kurtarılmış bölgeleri rejim ve müttefiklerinin saldırılarına karşı koruyacak, terör örgütlerinin işgal ettiği bölgeleri de kurtaracak tek bir ulusal ordu çatısı altında toplanma sorumluluğuna sevk ediyor." dedi.

Rakka'daki durumlara değinen Ramazan, Rakka'nın SMDK ve geçiş hükümetinin gözetiminde dış müdahale olmaksızın seçimle gelen yerel konsey aracılığıyla halkın iradesine bırakılması gerektiğini belirtti.

Özgür Suriye Ordusu'ndan (ÖSO) bazı birliklerin hala kırsal bölgelerde bulunduğunu aktaran Ramazan, bu birliklerin, Deyr ez-Zor'un terör örgütü DEAŞ ve tüm terörist güçlerden kurtarılması operasyonuna katılmaya hazır olduklarını kaydetti.

Hizbullah militanlarının Kalemun'a müdahalesini ve buradaki halkı göçe zorlamasını kınayan Ramazan, bunların İran'ın bölgenin demografik yapısını değiştirme planlarına hizmet ettiğini söyledi.

Ramazan, terör gruplarının Suriye'den çıkartılması için Arap ülkelerine ve uluslararası topluma ortak tutum sergileme çağrısında bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :