Lozan'daki Suriye toplantısı başladı

Lozan'daki Suriye toplantısı başladı

Türkiye, Rusya ve ABD'nin yanı sıra bazı bölge ülkelerini de bir araya getiren İsviçre'nin Lozan kentindeki Suriye toplantısı başladı- Toplantıda, Suriye'de çatışan tarafların ateşkese uyması için gerekli çalışmanın yürütülmesi ve krizin siyasi çözümünün

LOZAN (AA) - Türkiye, Rusya, ABD'nin yanı sıra bazı bölge ülkelerini bir araya getiren İsviçre'nin Lozan kentindeki Suriye toplantısı başladı.

Beau-Rivage Palace Oteli'nde yapılan dışişleri bakanları düzeyindeki toplantıya, Suudi Arabistan, İran, Katar, Ürdün, Mısır ve Türkiye'nin Başika kampı nedeniyle sorun yaşadığı Irak da katılıyor. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği toplantıda, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da yer alıyor.

Suriye'de çatışan tarafların ateşkese uyması için gerekli çalışmanın yürütülmesi ve krizin siyasi çözümünün yeniden başlatılması için ön koşulların oluşturulması hedefleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Lozan'da, Suriye'deki şiddetin azaltılması ve insani yardımların ulaştırılması dahil "önemli müttefiklerle" çok taraflı görüşeceği duyurmuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, bu toplantıyla askıya alınan Rusya-ABD anlaşmasında yer alan prensipler temelinde bir diyaloğun başlatılmasını ümit ettiğini belirtmişti.

Washington yönetimi, Suriye konusunda Rusya ile sürdürdüğü ikili müzakereleri, ekim ayında ayında yaşadığı anlaşmazlıklar sebebiyle tek taraflı olarak askıya almıştı. Toplantı öncesi yerel saatle 15.00'te, iki ülke arasındaki görüşmelerin askıya alınmasının ardından iki bakan bir araya gelerek Suriye'yi görüşmüştü.

Avrupa'da yer alsa da AB'ye üye olmamayı tercih eden, NATO üyesi olmayan ve BM Cenevre Ofisi'ne ev sahipliği yapmasına rağmen BM'ye bile 2002 yılında 190. üye olarak katılan İsviçre, bu sebeplerden dolayı tarafsızlığıyla tanıyor.

İsviçre'de Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nden Lozan Antlaşması'na, İran ile nükleer müzakerelerinden Suriye görüşmelerine kadar birçok diplomatik görüşmeler gerçekleştirilmişti.

Suriye toplantısının yapıldığı Beau-Rivage Palace Oteli'nde ise yaklaşık bir asır önce Türkiye'nin sınırlarının çizildiği Lozan Antlaşması da imzalanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :