Lozan’da yapılacak Suriye toplantısı

Lozan’da yapılacak Suriye toplantısı

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest:- “Bu (Rusya ile) ikili bir görüşme değil. Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun bazı üyelerinin de katılacağı bir toplantı”

WASHINGTON (AA) – ABD yönetimi, İsviçre’nin Lozan kentinde cumartesi günü yapılacak Suriye toplantısının Amerikan ve Rus yetkililer arasında gerçekleştirilecek ikili bir görüşme değil, diğer ülkelerin de katılacağı bir toplantı olduğunu bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında Suriye krizine çözüm bulunması çabaları kapsamında cumartesi günü Lozan’da yapılacak toplantıya ilişkin soruları yanıtladı.

ABD tarafının Rusya ile Suriye konusundaki ikili görüşmeleri askıya aldığını açıklamasının ardından Rusya’nın bugün doğrudan görüşmelerin yeniden başlayacağına dair açıklamalarının hatırlatılması üzerine Earnest, şunları kaydetti:

“Anladığım kadarıyla bu ikili bir görüşme değil. Aslında Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun bazı üyelerinin katılacağı bir toplantı. Dışişleri Bakanı John Kerry toplantıda bulunacak. Bu görüşme, benzeri bir grubun daha düşük seviyedeki üyelerinin bir veya iki hafta önce yaptığı toplantının devamı niteliğinde.”

Moskova ile doğrudan görüşmelerin başarısızlığa uğramasında Rusya’nın Suriye meselesinde verdiği sözleri yerine getirmemesinin etkisinden söz eden Earnest, farklı diplomatik düzeylerde Washington’ın çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.

Earnest, Suriye’de şiddetin sona erdirilmesi için yapılan diplomatik çabalarda Rusya’nın katılımının gerekli olduğuna işaret ederek, “Ancak bu Rusya ile ABD’nin askeri işbirliğinin sürmesini sağlamaya yönelik bir anlaşma içeriğine sahip değil. Rusya açıkçası anlaşmaya ulaşmaya dair kredibilitesini kaybetti.” dedi.

ABD yönetimi, Suriye konusunda Rusya ile sürdürdüğü müzakereleri bu ay başında yaşadığı anlaşmazlıklar sebebiyle tek taraflı olarak askıya almıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :