Londra'daki Suriye toplantısı

Londra'daki Suriye toplantısı

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson:- "Esed rejiminin ve Rus destekçilerinin bu savaşı kazanabileceklerini düşünmüyorum. Halep'i almaları bile oldukça şüpheli"- "Avrupa ülkelerinde ve Batı'da askeri seçenekleri kullanma konusunda siyasi bir isteksizlik var

LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, "Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın Suriye'deki savaşı kazanabileceklerini düşünmediğini" belirterek, Batı'da Suriye kriziyle ilgili askeri seçenekleri kullanma konusunda siyasi bir isteksizlik olduğunu söyledi.

Johnson, İngiltere'nin başkenti Londra'da bugün yapılan ve Fikirdaş Ülkeler Grubunun temsilcilerini bir araya getiren Suriye toplantısının ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile birlikte açıklama yaptı.

Suriye'deki savaşla ilgili Esed rejimi ve destekçileri olan Rusya ve İran'a yönelik baskının sürmesini isteyen Johnson, "Toplantıda bu baskıyı sürdürmek ve artırmak için birçok fikri ve teklifi görüştük. Bunlar, ekonomik teklifleri, insani yardımın Halep'e ulaştırılmasını ve katliamın sorumlularının adalete teslim edilmesini içeriyor. Bu teklifler arasında, korkunç katliamla ilgili sihirli bir çözüm olduğunu söyleyemeceğim. Çünkü gerçek yanıt, ne yazık ki bu suçu işleyenlerin elinde." ifadesini kullandı.

"Esed rejiminin ve Rus destekçilerinin bu savaşı kazanabileceklerini düşünmüyorum. Halep'i almaları bile oldukça şüpheli" diyen Johnson, Halep'te 275 bin sivilin barbarca bir kuşatmayla karşı karşıya olduğunu bildirdi. Rusya'yı "insanlık için doğru şeyler yapmaya" çağıran Johnson, çözümün Rusya'nın da uzun vadeli çıkarına olacağını savundu.

İngiliz Bakan, Suriye'de askeri seçenekleri uygulamanın zorluğuna dikkati çekerek, Avrupa ülkelerinde ve Batı'da askeri seçenekleri kullanma konusunda siyasi bir isteksizlik olduğunu belirtti. Johnson, "Elimizdekilerle bir çözüm bulmaya çalışmalıyız, bu da diplomasidir. Şu anda elimizdeki en güçlü silah, Putin ve Rusların yaptıklarının sonuçlarını ve baskıyı hissetmelerini sağlama yetimizdir." dedi.

Toplantıya, İngiltere ve ABD'nin yanı sıra, Fransa, Almanya, İtalya, Türkiye, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirliklerinden dışişleri bakanları ve üst düzey yetkililer katıldı. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız temsil etti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :