Lieberman'dan Esed gitmesin mesajı

Lieberman'dan Esed gitmesin mesajı

İsrail Savunma Bakanı, Esed rejimiyle beraber Suriye sınırının daha sakin olacağını savundu

İsrail Savunma Bakanı, Esed rejimiyle beraber Suriye sınırının daha sakin olacağını savundu.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Suriye sınırının Esed rejiminin kontrolünde yeniden tesis edilmesiyle daha sakin olacağını açıkladı.

Lieberman,"Bizim bakış açımızdan durum iç savaştan önceki haline dönüyor, yani gerçek bir adres var, birisi sorumlu ve merkezi bir yönetim var” diye konuştu.

İsrail Golan Tepeleri kaynaklı muhtemel bir gerilimden dolayı daha az mı endişelenmeli sorusuna, “Öyle olacağına inanıyorum” diyerek cevap verdi.

Temmuz ayında Lieberman Suriye ordusu tarafından Golan Tepeleri'ne giriş için herhangi bir saldırı girişimine “şiddetle karşılık verileceğini” dile getirmişti. 1974 Anlaşmasıyla burada askerden arındırılmış bölge oluşturulmuştu.

Aynı zamanda Lieberman her iki ülkede “bunun çok uzağında olsa da” İsrail ve Suriye arasında “bir çeşit ilişki”yi dışlamayacağı konusuna da açıklık getirdi.

BM gözetimindeki ilişkinin kesilmesi mutabakatına göre, Suriye ve İsrail sınır çizgisi boyunca askeri kuvvet kurma planlarını terk edecekti.

İsrail ve Suriye Golan Tepeleri nedeniyle yıllardır anlaşmazlık halinde. Golan Tepeleri 1967 Altı Gün Savaşı'ndan sonra işgal edildi ve 1981 yılında ilhak edildi. İlhak ise uluslararası toplum tarafından bugüne kadar tanınmadı