"Lider vasıflı insanların yetişmesini istiyoruz"

"Lider vasıflı insanların yetişmesini istiyoruz"

TMV Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Akgün: - "TMV okullarından akademik tarafı güçlü ve aynı zamanda liderlik özellikleri olan, dünyaya açık, rekabetçi ve kendine güvenen insanların yetişmesini istiyoruz"- "Bizim açımızdan Balkanlar sıradan bir bölge d

PRİŞTİNE (AA) - FURKAN ABDULA - Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, eğitim yoluyla Balkan ülkelerinin hızlı şekilde büyümesi ve kalkınması için beşeri sermayelerin geliştirilmesine yatırım yaptıklarını belirterek, TMV okullarından akademik tarafı güçlü ve aynı zamanda liderlik özellikleri olan, dünyaya açık, rekabetçi ve kendine güvenen insanların yetişmesini istediklerini ifade etti.

Yeni eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle Kosova’da bulunan Akgün, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

TMV’nin yeni kurulan bir kurum olmasına rağmen bir yıl içinde dünyanın farklı bölgelerinde faaliyete başladığını dile getiren Akgün, TMV’nin bu bölgelerdeki okulların bir kısmını devir yoluyla aldığını, bir kısmını da sıfırdan inşa ettiğini belirtti.

Vafkın Afrika’dan Balkanlar'a kadar geniş bir coğrafyada faaliyetlerde bulunduğunu vurgulayan Akgün, "Bizim açımızdan Balkanlar, sıradan bir bölge değil, bu bölgenin güvenliği, istikrarı, geleceği Türkiye’nin kaderiyle yakından ilişkili. Arnavutluk, Kosova, Makedonya ve bölgedeki diğer ülkeler istikrarlı ve güvenli olursa Türkiye de kendisini o kadar güvenli ve istikrarlı hisseder. Aynı şey tersi için de geçerli. Yani güvenli ve güçlü bir Türkiye, bu coğrafyanın da geleceği anlamında güven ve istikrar demektir." diye konuştu.

Akgün, eğitim yoluyla bu coğrafyadaki ülkelerin hızlı şekilde gelişmesi ve kalkınması için beşeri sermayelerin geliştirilmesine de yatırım yaptıklarına dikkati çekti.

- "Üç dili rahatlıkla konuşabilen öğrenciler yetişecek"

Priştine ve Prizren’de okullar açtıklarını anımsatan Akgün, “Bizim okullar sadece klasik müfredatı takip etmiyor. Ulusal anlamda Kosova’nın milli eğitim müfredatını elbette takip ediyoruz ve ona uyuyoruz. Ama bu müfredatı hazırlarken, örneğin hem kendi ana dillerinde dersler hem de sınıflar ilerledikçe İngilizce dersler veriyoruz. Bunun yanında Türkçeyi de öğretiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Akgün, söz konusu okullardan mezun olacak bir öğrencinin en az üç dili rahatlıkla konuşabilecek, yetişmiş insan haline geleceğine dikkati çekerek, "O yüzden de biz özellikle bu yönümüzü, yani bu okulların uluslararası okul olma yönünü vurguluyoruz ve buna önem veriyoruz." şeklinde konuştu.

Buradan mezun olan öğrencilerin yurt dışında İngilizce eğitim veren bir üniversitede, Türkiye’ye gelip Türkçe eğitim sunan yüksek öğretim kurumlarında ya da Kosova’da farklı üniversitelerde eğitimlerini sürdürme imkanına sahip olacağına işaret eden Akgün, buradan mezun olan öğrencilerin kendi hayatlarına hazırlanma ve kariyer gelişimi bakımından çok daha fazla fırsat yakalayabileceklerinin altını çizdi.

- "Kendimizi başarılı öğrenciler yetiştirmeye adayan bir vakıfız"

TMV okullarının müfredatın dışında sunduğu etkinliklerine de değinen Akgün, "O müfredat, içerisinde belli ölçüde bağımsızlık ve farklı seçenekler de veriyor. Kültür derslerini çeşitlendirebiliyorsunuz. Bu hem dil anlamında hem diğer aktiviteler anlamında bizim elimizi rahatlatıyor. Bunun içerisinde sanatla, meslekle ilgili ekstra dersler var. Liselere hazırlık anlamında kurslar düzenlemek, etütler vermek ve öğrencilerimizi farklı sosyal ve sanatsal etkinliklere teşvik etmek istiyoruz. Tiyatro kollarıyla, resim, sanat, müzikle ilgilenen varsa sanat alanında kendilerini geliştirmelerine de imkan ve fırsat veriyoruz." dedi.

Buradan yetişen öğrencilerin sadece çalışkan ve akademik anlamda başarılı olmasını istemediklerini dile getiren Akgün, liderlik özellikleri olan, kendisini ifade edebilen, dünyaya açık, rekabetçi ve kendine güvenen insanların yetişmesini istediklerini kaydetti.

Akgün, başarılı öğrencileri kültür gezileri çerçevesinde farklı ülkelere götürme imkanları olduğunu da aktararak kendilerini, başarıyı ödüllendiren ve öğrencilerin gelişmesi için ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmeyen bir vakıf olarak başarılı öğrenciler yetiştirmeye adadıklarını vurguladı.

TMV’nin açtığı ilkokulların dışında Kosova’da yapmayı planladıkları projeleri de anlatan Akgün, "Prizren’de bir lise açmayı düşünüyoruz. Bunun için de yer bakıyoruz. Hem merkezdeki öğrencileri kapsayan hem de köylerden gelenlerin de yatılı olarak kalabileceği bir lise düşünüyoruz. Aynı zamanda duyduk ki burada ana okulu ciddi şekilde ihtiyaç haline gelmiş. Umuyoruz ki kapasitemiz el verdiği ölçüde ana okullarına da yatırım yapmak istiyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :