Lider şart! -2-

Bir toplum eğer dünyada söz sahibi olmak istiyorsa liderini değil liderlerini yetiştirmek zorundadır.

Çünkü tarihi sıçramalar güçlü liderlerin önderliğinde gerçekleştirilir. Güçlü liderlerin yetişeceği zemini de o toplum oluşturmalıdır ve atılması gereken adımlar zamanında ve acilen atılmalıdır.

İnsanların yeteneklerini ortaya koyabilecekleri fırsat eşitliğini sunmak gerekir.

Eğer görevlendirmeler liyakat merkezli olmazsa lider yetenekli gençlerimizin keşfedilmesi zor olacaktır ve yetenekleri sönüp gidecektir.

Lideri toplum yetiştirir lider toplumu sürükler ve zirveye çıkarır.

Ülkemizde kamuda yönetici yetiştirmeye ne kadar önem veriliyor. Özel şirketlerdeki süreç neden kamuda gerçekleşmiyor?

Kamu kurumlarında yöneticileri bunun eğitimini alan ve okulunu okuyanlar arasından değil bu konuda herhangi bir okul okumayan kişiler arasından görevde yükselme sınavıyla gerçekleşiyor.

Bugün öğretmen yarın müdür yardımcısı, bugün imam yarın veri hazırlama memuru oluyor.

Bu şekilde idarecilerin olduğu bir toplumdan liderin çıkması çok zordur.

Eğitim sistemimiz çocuklardaki yetenekleri ve dehayı ortaya çıkaracak durumda mıdır?

Eğitim sistemimiz henüz arzu edilen bir seviyeye ulaşabilmiş değildir. Yöneticilerin hedefi daha iyi bir eğitim sistemine ulaşmak değil kendi ideolojik yaklaşımlarını empoze etme aracı olarak kullanmaktır.

Eğitim sistemini, öğütüm sistemi olmaktan kurtarmak için gerekli çalışmaları yapmak ve atılması gereken adımları atmaktır.

Her Adem bir alemdir. Allah herkesi ayrı ayrı yetenek vermiştir. Yeter ki biz bunun farkında olalım ve ona göre davranalım.

Tarihte, -ortamları oluşturmak şartıyla - bolca liderleri nasıl yetiştirmişsek aynı şekilde günümüzde de bunu gerçekleştirebiliriz.

LİDER ŞART! -2-

Bir toplumun yükselmesinden bahsedeceksek bu hayatın her alanını kuşatmalıdır. Yükselen toplum ve devletleri incelediğimizde her alanda bir terakkinin gerçekleştiğini görmekteyiz.

bugün batıya baktığımızda sanayide, teknolojide, ilimde, kültürde, sanatta, ticarette, iktisatta vb. ileri olduklarını görüyoruz. Osmanlı, Selçuklu ve Endülüs tecrübelerine baktığımızda aynı tabloyla karşılaşıyoruz.

Bizimde çağımıza söyleyecek sözümüz varsa, tarihte tatil yapmayı bırakacaksak hayatın her alanında gelişmeyi ve ilerlemeyi sağlayacak bir çaba ve hazırlığın içine girmemiz gerekiyor.

Tüm alanlarda birikimli, yetenekli ve kalifiye eleman yetiştirmenin programlarını üreteceğiz.

Lider şart derken kastımız "bir kişi çıkacak ve o mucizevi bir şekilde toplumu kurtaracak." değildir.

Peygamberimiz en büyük lider olmasana rağmen o günkü şartlarda geleceğin yöneticilerini yetiştirmiş ve toplumu da bilinçli ve duyarlı bir toplum haline getirmiştir.

Dört halifenin yetiştirilmesi, Halid b. Velid'in komutanlığı, Üsame b. Zeyd'in komutan atanması vb.kabiliyet ve liyakatı önceleyen uygulamalarıyla peygamberimiz bu konuda da örnek olmuştur. hatta arkadaşlarına devlet görevi istememelerini öğreterek idarenin ehil olanları daha rahat bir şekilde seçmesini sağlamıştır.

Mekke dönemi bu anlamda Medine toplumunu kuracak ve ayakta tutacak şahsiyetli kişilerin yetiştirildiği eğitim ortamı olmuştur.

Musa (a.s) örneğinde, toplum eğitilmediğinde başlarında Peygamber de olsanız bir başarı elde edilemediğini görüyoruz.Kudüs'ü fetheden fatihler Sahrada geçen kırk yıl boyunca özgürce yetiştirilen gençler arasından çıkmıştır.

Firavun zamanında köle ruhlu hale getirilen İsrail oğullarıyla hiç bir şey yapılamamış vardıkları nokta Hz. Musa'ya "Sen ve Rabbin gidin savaşın biz burada oturacağız." olmuştur.

Eğer dünyada yeniden söz sahibi olmak ve tarih yapan bir millet haline gelmek istiyorsak kolları sıvayacağız tüm birimlerde ve kurumlarda lider özellikli kişiler seçilerek yönetici olmaları sağlanacaktır.

Her alanın liderini seçecek şekilde zemin oluşturulacaktır.Bunun için gerekli objektif kriterler ivedilikle oluşturulup yeteneklerin önü açılacaktır.

Eğer dünya çapında liderler yetiştirmek istiyorsanız onları yetiştirecek hocaları, düşünürleri, şairleri ve yazarları da yetiştirmek zorundasınız.

Milletin devletini kontrol ettiği bilinçli bir toplum yetiştirilecektir.

Bütün bunlar zor mu diyorsunuz? Zor ama mümkün.

Eğer yeryüzünün halifeleri adaleti haykıran ve tesis eden vicdanı olmak istiyorsanız...

Muhabbetlerimle

DRUCKER'DEN GÜZEL BİR KIYASLAMA

Lider ile yönetici arasında 6 önemli fark vardır.

1-· Yönetici, bulunduğu alanı idare eder. Lider ise sizi yeni bir alana taşır   

2-· Yönetici, karmaşa ile uğraşır. Lider, belirsizlikle uğraşır      

3- Yönetici, karar verir.  Lider, hüküm verir.   

4- Yönetici işi doğru yapar. Lider, doğru işi yapar

5- Yöneticinin dikkat ettiği verimliliktir, Lider, etkin olmaya odaklanır

6- Yönetici neler olduğunu görür ve duyar. Lider, hiçbir ses olmadığı  zaman duyar, hiçbir ışık olmadığı zaman görür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.