Lider şart! -1-

Lider; Önder, Rehber, Öncü, ön alan, önde olandır.

Allah, insanı her şeyi anlayacak ve kavrayacak donanımda yaratmıştır.

O zaman neden kitap göndermiştir? Neden Peygamber göndermiştir? Neden lider göndermiştir?

Peygamberimizin ifadesiyle neden "Alimler Peygamberlerin varisleridir?"

İnsan, yaratılışı gereği toplum halinde yaşar. Bunun sonucunda toplumu bir idare eden bir de idare edilenler oluşturacaktır.

Toplumlar kendilerini idare edecekleri kaliteli yetiştirebildikleri ölçüde dünyada söz sahibi olacaklardır.

Lider doğulmaz, lider yetiştirilir.

Dr. Byron Norton diyor ki:"Çocuğuna ne kadar saygı verirsen, seni daha çok dinler ve değişir. Aileler, çocuğa göstermedikleri davranışı, onlardan bekliyorlar."

Belki de lider yetiştirmeye çalışmadan önce lider olarak yetiştirmeyi düşündüğümüz çocukların anne-babalarının yetiştirilmesi gerekiyor. Çünkü liderlik Çocuk doğmadan önce anne-babanın hazırlanmaya başlamasıyla başlıyor.

Mevcut eğitim sistemimiz çocuklarımızı lider yetiştirmek için yeterli midir?

mevcut müfredatımız çocuklarımızdaki yetenekleri ortaya çıkarmak için uygun mudur?

Eğitim sistemimiz gençlerimizin yeteneklerini geliştirmeye yönelik midir?

Tek tip eğitim sistemi gençlerimizin farklı yeteneklerini söndürmekte midir?

Neden dünya standartlarında bir eğitim sistemi oluşturamadık?

Yapboz tahtası gibi neden sistem değiştirip duruyoruz?

Bu durumda özgür ve hür düşünceli gençler yetiştiren ve eğitim sistemini rayına oturtmuş devletlerle nasıl yarışacağız?

Kaht-ı rical (Adam kıtlığı) yaşamaya devam etmek zorunda mıyız?

Köle zihniyeti içinde olanların çocuklarını lider olarak yetiştirebilmeleri mümkün müdür?

LİDER DOĞULMAZ YETİŞTİRİLİR

Liderleri ancak özgür ruhlara sahip anne-babalar ve hocalar yetiştirebilirler.

Toplumun liderleri olan peygamberler seçilirken nasıl çevresi ve ailesi de seçimde dikkate alınıyorsa lider olmasını istediğimizin ailesi ve çevresi de temiz olmalıdır.

Lider adayının geçmişi temiz ve davranışları ölçülü olmalıdır.

Rasûlullâh’ın peygamberlik misyonu ferdî ve manevî hayatın olduğu kadar sosyal ve maddî hayatın da mükemmellik ölçüsünü ortaya koymayı, her iki alanda da insanlara kılavuzluk yapmayı kapsamaktadır.

Sanki önder ve lider olan Peygamberlerde bulunması vacip olan sıfatlar liderlerde de bulunmalıdır:

- Sıdk: doğruluk, - emanet: güvenilir olmak, - tebliğ: hakikatleri topluma ulaştırmak, - İsmet: hata işlememeye çalışmak, - Fetanet: Akıllı ve uzak görüşlü olmak

Öğrencilerin sadece sayısal ya da sosyal becerilerini değil, gelecekte ihtiyaç duyacakları ve daha iyi biri olmalarına yardımcı olacak tüm becerilerini bir arada geliştirebilecek programlar yaratmanın zamanı gelmiştir.

Ne yapmalı?

Öncelikle mevcut gençler arasından liderlik anlamında gelecek vaad edenler özenle seçilmeli ve onların yeteneklerini geliştirecek şekilde programlar hazırlanmalıdır.

Geleceğin liderlerini yetiştirmek adına Dosteli Derneği ile T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı “Bugünün gençleri yarının liderleri” isimli bir proje gerçekleştirmişler Necmettin Erbakan Üniversitesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü de projenin paydaşları arasında yer almaktadır.

Geçen yıl Konya geneli 10. Sınıflar arasından 50 öğrenci seçilmiş bunlarla bir yıl boyunca liderleri, başkanları ziyaret, liderlik eğitimine yönelik seminerler ile yurt içi ve dışı geziler gibi çeşitli aktiviteler yapılmıştır.

Konuşmalarından ve sunumlarından anlaşılan bu gençler program yapılmadan önceki gençler değil. Hedefleri değişmiş ve büyümüş, ideal sahibi, hepsinden önemlisi kendilerini lider gibi hisseden gençler haline gelmişler. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

Bu uygulama her alanda yapılabilir.

Toplumun her alanında liderlere ve lider yöneticilere ihtiyaç vardır. Bu liderlerde kendiliğinden olmaz yetiştirilmesi gerekir.

Her ilde Diyanet İşleri Başkanlığı din görevlileri arasından liderlik yönleri olan 40 kişi seçerek “Lider Yetiştirme Programı” gerçekleştirilebilir.

Aynı şekilde milli Eğitim Bakanlığı öğretmenler arasından seçebilir ve geleceğin lider idarecilerini seçebilir.

Adalet, sağlık, içişleri, dışişleri vb. tüm kurumlar vizyon ve misyon sahibi geleceğin liderlerini yetiştirebilirler.

Tüm imkanlarımızı geleceğin umut veren liderlerini yetiştirmek için seferber etmeliyiz. Öncü ve ön alan bir ekip yetiştirmeliyiz.

Furkan Süresi 74. Ayetteki dua ile bitirelim:"Rabbimiz! Bize göz aydınlığı olacak eşler ve nesiller ver ve bizi muttakilere önder eyle!"

Muhabbetlerimle

PEYGAMBERİMİZİN LİDERLİK ÖZELLİKLERİ

Cesareti – Kararlılığı - Hızlı ve İsabetli Karar Verebilmesi - Problemleri Çözmesi - İnsan Yetiştirmeye Önem Vermesi - İkna Etme Gücü - Sorumluluk Duygusu - İleri görüşlü olması - Kabiliyetleri Tespiti ve Değerlendirmesi - Temiz Bir Geçmişe Sahip Olması

İBN HAZM’DAN GÜZEL SÖZLER

  • Köleler köle de, köleleri kırbɑçlɑyɑnlɑr değil mi? 
  • En ciddi şeylerin temelinde, en önemsiz şeyler vɑrdır ve zɑten küçük çekirdekten doğɑr kocɑmɑn bir ɑğɑç.
  • Birilerine nɑsihɑt ederken, kɑbul edilmesi şɑrtıylɑ yɑpmɑ. İyi niyetle giriştiğin işte, ɑnlɑşılmɑn şɑrt değil.
  • İlmin dɑhɑ önemli olɑnlɑrını elde edebilecekken, önemli olmɑyɑnlɑrıylɑ meşgul olmɑk, buğdɑy yetiştirecek temiz toprɑğɑ dɑrı ekmek veyɑ hurmɑ ve zeytin yetiştirecek yere söğüt dikmek gibidir.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.