Libyalı taraflar görüşmelerden "umutlu"

Libyalı taraflar görüşmelerden "umutlu"

BM Libya Özel Temsilcisi Leon: "Önümüzdeki günlerde gerçekten bir anlaşmaya ulaşma ihtimalimiz yüksek ve ne bizim ne de Libya'nın bu fırsatı kaçırma lüksü var"

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Libya'daki siyasi taraflarla önümüzdeki günlerde anlaşmaya ulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek," Ne bizim ne de Libya'nın bu fırsatı kaçırma lüksü var" dedi. 

BM Cenevre Ofisi’nde Libyalı taraflar arasındaki uzlaşı görüşmelerinin ikinci gününde Tobruk ve Trablus yönetiminin heyetleri ile ayrı ayrı görüştükten sonra basına açıklamada bulunan Leon, ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Leon, "Dün ve bugünkü görüşmelerin ardından şu an çok daha iyi bir yerdeyiz. Farklı heyetlerle birtakım konuları netleştirdik, özellikle birtakım endişeleri olan Milli Genel Kongre (MGK) ile. MGK'nın bazı konular üzerinde kendi heyetiyle ve bizimle istişarelerde bulunması gerek. Bütün taraflar görüşmelere devam etmeye hazır" dedi. 

 Tobruk yönetiminin ulusal uzlaşı hükumetine başkanlık edecek adayların listesini BM'ye sunduğunu belirten Leon, "Umarız MGK da gelecek hafta çarşamba günü yapılacak görüşmelere katılır ve isimleri teklif eder" ifadesini kullandı. 

Leon, "20 Eylül'e kadar anlaşmaya varma ihtimalimiz var. Görüşmelerde olumlu bir hava, iyi bir ivme var ama hala çok çalışmamız gerek... Libyalı taraflara ve uluslararası topluma mesajım;  önümüzdeki günlerde gerçekten bir anlaşmaya ulaşma ihtimalimiz yüksek ve ne bizim ne de Libya'nın bu fırsatı kaçırma lüksü var" şeklinde konuştu. 

Trablus yönetiminin Libya Siyasi Anlaşması'nın taslağında yapılmasını istedikleri değişiklikler ve ekler üzerinde hala çalıştıklarını ifade eden Leon, hükümet listesi ve Devlet Konseyi üyelerinin belirlenmesi konularının en son ele alınacağını kaydetti.  

Leon, anlaşmanın nerede imzalanacağı sorusuna ise, " İdeal olan, anlaşmanın Libya'da imzalanması ama bu konuyu henüz taraflarla konuşmadık" cevabını verdi. 

Trablus ve Tobruk yönetimi heyetleri ise görüşmelerin ardından ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi. 

Trablus merkezli Milli Genel Kongre'nin (MGK) Başkan Yardımcısı Avad Abdussadık ise, BM Libya Özel Temsilcisi Leon ile 5 saatten fazla bir görüşme gerçekleştirdiklerini, görüşmelerin "samimi" geçtiğini ve BM'nin Trablus yönetimine bazı yeni teklifler sunduğunu söyledi.  

Abdussadık,"Uzlaşmaya varılması konusunda iyimseriz, ancak daha fazla çaba sarf edilmesi gerek" dedi. 

-Trablus yönetimi "olumlu" bir adım attı

Tobruk hükumetini temsil eden heyetin Başkanı Muhammed Şuayb ise, görüşmelerin şimdiye kadar "pozitif" geçtiğini belirterek, "MGK'nın Libya Siyasi Anlaşması'nın 20 Eylül'de imzalanıp, 20 Ekim'de ise kurulacak hükumetin çalışmalarına başlaması konusunda mutabık kalması, olumlu bir adım" ifadesini kullandı. 

Görüşmelerden umutlu olduğunu söyleyen Şuayb, "Anlaşmaya varma şansımız  var" dedi. 

Libya'daki siyasi bölünmüşlüğe son verilmesi amacıyla, BM aracılığıyla yürütülen görüşmeler, Ocak 2015'te Cenevre'de başlamıştı.

Siyasi diyalog süreci boyunca tarafların önerileri doğrultusunda şekillendirilen "Libya Siyasi Anlaşması", 11 Temmuz 2015 tarihinde Trablus’taki yasama organı Milli Genel Kongre'nin (MGK) dışındaki tüm diyalog süreci, katılımcılarının Fas'ın Skhirat şehrinde bir araya geldiği toplantı sırasında paraflanmıştı. 

Libya Siyasi Anlaşması, ülkedeki çatışmalara ve krize çözüm bulmak amacıyla bir ulusal birlik hükumeti kurulmasını, Trablus ve Tobruk yönetimlerinin konsensüsüne dayalı işleyecek bir siyasi çözüm sürecini öngörüyor. Ayrıca, geçiş sürecinde Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ni yasama organı olarak kabul ederken, diğer yandan Trablus'taki parlamento üyelerinin ağırlıklı olarak temsil edileceği bir "Yüksek Devlet Konseyi" kurulmasını öngörüyor.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından ülkede siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi, Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Ülkede son bir yıldır, biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.

BM'ye göre Libya'da kriz baş gösterdiğinden beri 435 bin kişi evlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Ülkede yaklaşık 1 milyon 900 bin kişinin temel sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için acil yardıma ihtiyaç duyulurken, 1 milyon 200 bin kişi ise Bingazi'de ve doğusunda gıda yardımına muhtaç.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı