Libya'dan Türk şirketlerine çağrı

Libya'dan Türk şirketlerine çağrı

Libya Ulaştırma Bakanı Matuk:"Ülkedeki güvenlik durumu, Türk şirketlerin durdurdukları projelerini tekrar başlatmalarına el verecek düzeyde iyileşti"

BİNGAZİ (AA) - Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Ulaştırma Bakanı Milad Matuk, Libya'daki faaliyetlerine ara veren Türk şirketlerini ülkeye dönmeye davet etti.

Matuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk şirketleri Libya'daki durumu takip ediyor. Ülkedeki güvenlik durumu, Türk şirketlerin durdurdukları projelerini tekrar başlatmalarına el verecek düzeyde iyileşti." dedi.

Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Ahmet Aydın Doğan'la kısa süre önce bir araya geldiklerini hatırlatan Matuk, görüşmede ulaştırma alanında imzalanan anlaşmaların tekrar hayata geçirilmesi konusunun ele alındığını ve bunların 1 milyar dinar (720 milyon dolar) değerinde olduğunu belirtti.

Matuk, güvenlik konusunda istikrar sağlanıp bütçe onayladığında ülke genelindeki havalimanları, kara yolları ve limanları kapsayan ulaştırma sisteminin geliştirilmesi için hazır olduklarını ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Libya uçaklarına hava sahasını kapatmasına karşı uluslararası heyetlerin de desteğiyle sivil havacılık sisteminin güvenliğini iyileştirmek için yoğun mesai harcadıklarını kaydeden Matuk, gelecek yıl haziran ayında Avrupa'ya uçuş yasağını kaldıracak raporu Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı'na (EASA) sunmayı hedeflediklerini vurguladı.

Bakanlığının en önemli başarısının havalimanlarındaki hizmeti iyileştirmesi ve bazılarını onarması olduğuna değinen Matuk, Libya hava yolu şirketlerinin uçuşlarının Tunus'un Kartaca Havalimanı'ndan tekrar başlaması yönünde de çalışma yaptıkları bilgisini verdi.

AB, ülkedeki çatışmalar nedeniyle yolcu ve uçak güvenliğinden endişe duyduğu gerekçesiyle Aralık 2014'te Libya uçaklarına hava sahasını kapatmıştı.

Libya'da güvenlik zafiyetinin ortaya çıkmasından önce çok sayıda Türk şirketi başta müteahhitlik, ulaştırma ve hizmet sektörü olmak üzere farklı alanlarda faaliyet gösteriyordu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :