Libya'daki ulusal birlik hükümeti

Libya'daki ulusal birlik hükümeti

Bingazi kentinde yüzlerce kişi, üzerinde uzlaşılan ulusal birlik hükümetini protesto etti

Libya'nın doğusundaki Bingazi kentinde yüzlerce kişi, dün üzerinde uzlaşıya varılan ulusal birlik hükümetini protesto etti.

Kent merkezinde toplanan ve üzerinde uzlaşıya varılan ulusal birlik hükümeti karşıtı sloganların yazılı olduğu pankartlar taşıyan göstericiler, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'u ülkeyi İhvan hükümetine teslim etmekle suçladı.

Attıkları sloganlarla Faiz Serrac başkanlığındaki ulusal birlik hükümetini "vesayet hükümeti" olarak niteleyen ve üzerinde "defol Leon defol" yazılı pankart taşıya göstericiler, BM Libya Özel Temsilcisi'nden Libya'nın içişlerine karışmamasını istedi.

Siyasi diyaloğun sonlandırılmasını ve krizin askeri yollarla çözülmesini talep eden göstericiler, Bingazi'deki karşıt taraflar arasında çatışmaların devam ettiği bölgeyi işaret edip, "Diyalog çatışma bölgesindedir" sloganı attı.

-Ulusal birlik hükümetine yönelik tepkiler-

Libya uzlaşı görüşmelerinde Trablus'taki Milli Genel Kongre heyeti üyelerinden Abdurrahman Suvayhili, dün BM Libya Özel Temsilcisi Leon tarafından açıklanan ulusal birlik hükümetinde kendisinin meclis başkanlığına aday gösterilmesini kabul etmediğini belirtti.

Suvayhili, katıldığı bir televizyon programında, "Meclis başkanının kim olacağına karar verecek kişi Leon değil. Ben adaylığımı reddediyorum. Leon'un önerdiği isimler bizim için sürpriz oldu. O isimleri basın toplantısından önce hiç duymadık" dedi.

Tobruk'taki temsilciler meclisinde milletvekili Muhammed Emir ise sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki hesabından yaptığı açıklamada, Leon'u temsilciler meclisi tarafından belirlenen diyalog heyetinin imzaladığı taslağı ihlal etmekle suçladı.

Emir, "Leon tüm diplomatik gelenekleri ihlal ediyor. Başbakana 3'üncü bir yardımcı eklemek hükümet kurulmasını önermek, temsilciler meclisi ile anlaşmaya varılanı yerine getirmemek, anlaşma imzalanmadan hükümeti ilan etmek ve Misrata'yı 3 önemli bakanlıkla ödüllendirmekle tasarıyı ilk ihlal eden kişi olma şerefini elde etmiştir" yorumunu yaptı

Libya'nın doğusunda bulunan kentlerden El-Merc Belediye Başkanı Mesud Adem Ömer de Leon'un önerdiği hükümet konusunda çekimser olduğunu dile getirerek, önerilen isimlerin BM Libya özel temsilciliğinin, daha önce halk tarafından ülkeyi yönetmesi reddedilen İhvandan yana tutum sergilediğini gösterdiğini savundu.

Adem Ömer, "Leon, bizim savaştığımız ve bu ülkeden kökünü kazımaya çalıştığımız silahlı terör milislerinin himayesi altında tekrar yönetime gelmesi için süresi dolan milli kongreyi yeniden ihya etti" değerlendirmesinde bulundu.

Ülkedeki en büyük parti topluluğu "Ulusal Güçler Koalisyonu'ndan" yapılan yazılı açıklamada ise Leon tarafından açıklanan ulusal birlik hükümetine ortak olmadıkları, hiç bir adayı desteklemedikleri ve daha önce resmi açıklamalarında belirttikleri uzlaşının kapsamlı ulusal eylem programı üzerine olması gerektiği yönündeki tutumlarının değişmediği kaydedildi.

Fas'ın Suheyrat kentinde devam eden Libya uzlaşı görüşmelerine başkanlık eden Leon, dün düzenlediği basın toplantısında, Ulusal Birlik Hükümeti Başkanı olarak Faiz Serrac, Meclis Başkanı olarak da Abdurrahman Suvayhili'nin belirlendiğini bildirmişti.

Leon, "Libyalı temsilciler ile görüşmelerimizi tamamladık, görüşmelerin sonunda taraflar, Ulusal Birlik Hükümeti Başkanlığı için Faiz Serrac, Meclis Başkanlığı için ise Abdurrahman Suvayhili isimleri üzerinde ittifaka vardı" demişti.

Ulusal birlik hükümeti başkan yardımcıları olarak Ahmed Mutik, Faide el-Mecberi ve Musa Kuni, devlet bakanı olarak ise Ömer el-Esved ve Muhammed el-Ammari isimlerinin kararlaştırıldığını belirten Leon, Libyalı temsilcilere ve Fas Kralı 6. Muhammed'e çabalarından dolayı teşekkür ederek, teklif edilen isimlerin ulusal birlik hükümetini kuracaklarını söylemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı